Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flygplatser slänger tusentals felpackade powerbanks om året – kan börja brinna på flyget

Felpackade powerbanks är ett stort problem på finländska flygplatser. - Spela upp på Arenan

Många packar en powerbank med på resan för att hålla liv i mobilen. Men på flygplatsen är personalen noga med att batteribanken finns där den ska finnas.

Varje dag är säkerhetspersonalen på flygplatserna tvungna att ta bort förbjudna föremål från flygresenärers incheckade resväskor. Men det finns ett föremål som toppar statistiken – laddningsbara extrabatterier till mobilen, alltså så kallade powerbanks.

Enligt flygplatsoperatören Finavia har man enbart på Helsingfors-Vanda flygplats tagit bort cirka 8 000 powerbanks från incheckat bagage mellan januari och juni i år.

– Powerbanks är den överlägset största produktgruppen som tas bort från incheckat bagage i Finland, berättar Ari Kumara, Finavias direktör med ansvar för säkerhetsverksamheten.

Powerbanks har redan länge varit populära framför allt bland resenärer som vill ladda sina telefoner under resans gång. Men för powerbanks gäller särskilda regler i flygplatsernas säkerhetskontroller.

Powerbankbatterierna kan i värsta fall börja brinna ifall de överhettas. Det är alltså på grund av brandsäkerheten de inte får packas i de väskor som ska checkas in, de ska alltid placeras i handbagaget.

Sparas i några veckor

Powerbanks och andra förbjudna föremål som tas bort från incheckat bagage förvaras i några veckor på Finavias flygplatser. Personalen lämnar instruktioner i passagerarnas resväskor för att hämta föremålen.

– Om passageraren inte hämtar den borttagna powerbanken kommer den att doneras till välgörenhet eller skickas till återvinning, förklarar Kumara.