Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Så här har bostadsmässan i Lovisa gått hittills – en veckodag står ut bland andra

Besökare går ner för en backe med Lovisaviken i bakgrunden.
Bildtext Många besökare har varit nöjda med mässområdets plats och storlek.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Bostadsmässan i Lovisa är nu halvvägs. Än så länge har besökarantalet motsvarat arrangörernas förhoppningar, men en ökning förväntas till slutet av mässan.

Bostadsmässan i Lovisa har gått bra. Besökarna har varit förtjusta i mässområdet, som finns alldeles intill havet, och den vackra utsikten. Också storleken på mässområdet och antalet objekt har fått bra respons.

Det här säger kommunikationschef Minna Matintupa vid Finlands Bostadsmässa.

– Människor är också glada över avståndet till Lovisa centrum. Det möjliggör att de kan kombinera mässbesöket med en titt i staden, säger Matintupa.

Matintupa förstår människornas positiva respons. Under alla år som bostadsmässan har arrangerats, så har det aldrig tidigare funnits ett område som smidigt kombinerar havsutsikt med ett stadscentrum intill, berättar hon.

Besökare köar till ett hus vid bostadsmässan.
Bildtext Torsdagar lockar till sig flest besökare.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Men Matintupa kan inte kommentera om den unika kombinationen har påverkat besökarantalet. Finlands Bostadsmässa håller fortfarande besökarantalet hemligt och publicerar det först efter att mässan tagit slut.

Det hon där emot kan kommentera är att de är väldigt nöjda med besökarantalet.

Det flytande huset är mässans dragplåster

I det stora hela har besökarna fördelat sig jämnt mellan de olika objekten och inget objekt har blivit i skymundan.

Bostadsmässan för ingen statistik på besökarantal i enskilda objekt, men med ögonmått och utgående från vad som publiceras på sociala medier verkar det som att det flytande huset har lockat till sig lite fler besökare än andra hus.

– Det flytande huset är ett lite annorlunda objekt, så det är naturligt att människor vill se det, säger Matintupa.

Torsdagar lockar mest besökare

Fastän man kanske skulle tro att mässområdet lockar till sig flest besökare under veckoslut har det visat sig att den pågående semesterperioden fördelat besökarna jämnt under alla dagar.

– Vi har kanske till och med mera besökare under veckan än på veckoslutet.

Folk köar till ett hus.
Bildtext Det flytande huset är ett självklart dragplåster under bostadsmässan.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Men en veckodag som sticker ut från de andra är torsdag då evenemanget arrangerar artistkvällar. Besökarna är intresserade av artisterna, konserten ingår i biljettpriset och husen är öppna lite längre.

Till slutet av bostadsmässan väntar sig Matintupa en ökning vad gäller besökarantalet.

– Till bostadsmässan hör också ett fenomen där besökarantalet stiger i slutet av mässperioden. Till en början tänker många att de går senare, men när slutdatumet närmar sig blir det bråttom för många.

Flera personer har också kommit tillbaka från sina semestrar. Speciellt professionella inom bygg- eller inredningsbranschen kommer som en egen våg av besökare.

Snart kan du gifta dig

Förutom att man kan delta i evenemangets artistkvällar, arrangeras det också andra roliga evenemang på mässområdet. Bland annat kommer par att kunna gifta sig på bostadsmässan den 5 augusti.

Mikko Alava, kyrkoherde för Agricola finska församling, berättar att den svenska församlingens kyrkoherde Stina Lindgård kom med idén efter att de byggt klart Stillhetens kapell och funderade vad de skulle kunna göra med det.

Hääpari pitää toisiaan kädestä Helsingin Vallilassa. Lähikuvassa näkyvät kädet, sormus ja kello.
Bildtext Snart har par möjlighet att gifta sig på bostadsmässan.
Bild: Otso Karhu / Yle

I praktiken handlar det om ett nonstop vigselevenemang. Par kan komma till kapellet och gifta sig utan tidsreservation. Det viktigaste är att göra hindersprövning åtta dagar innan och ta med sig dokumentet.

– Vigslarna är helt lagliga och bindande och lika riktiga som andra vigslar, säger Mikko Alava.

Vigselevenemanget kommer att hålla på mellan klockan 12 till 18. Alava uppskattar att en vigsel tar ungefär femton minuter, så det torde finnas tid för alla vigslar.

– Jag förväntar mig inte någon enorm rusning, men man vet aldrig hur många som dyker upp.

Än så länge har de inte hört att något par som skulle vara på väg att gifta sig i kapellet.

Förutom att man kan säga ja till sitt äktenskap, är det också möjligt att förnya sina löften eller få kyrkans välsignelse för äktenskapet.

– Vill man förnya sina löften efter 25, 40 eller varför inte 14 år är det möjligt och alla är välkomna.