Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Oklart hur länge östra Borgås vatten kloreras – mikrobhalterna kan ha orsakats av vädret

Vatten rinner ur en kran ner i ett kärl som en människa håller i.
Bildtext Kloreringen kan leda till att vattnet smakar eller luktar klor.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Ett vattenprov vid Sannäs vattenverk i Borgå har visat förhöjda mikrobhalter i råvattnet. Nu försöker Borgå vatten ta reda på orsaken, i hopp om att kunna eliminera den.

Vattnet i Borgås östra delar kan lukta eller smaka klor. Orsaken är att Borgå vatten har börjat klorera vattnet efter att ett råvattentest visat förhöjda halter av mikrober.

Kloreringen är ett sätt för vattenverket att säkerställa att det vatten som skickas till kunderna är av bra kvalitet, förklarar anläggningschefen Sari Rajajärvi.

I vanliga fall kloreras inte vattnet, utan vattnet renas med hjälp av UV-teknik. Kloreringen är en försiktighetsåtgärd ifall UV-utrustningen skulle få problem.

Klor används bara så länge som det är nödvändigt

I Sannäs kommer råvattnet från grundvattnet, en del av grundvattnet är konstgjort.

Borgå vatten jobbar som bäst med att utesluta saker som kunde påverka vattnet, i hopp om att hitta den riktiga orsaken.

Orsaken till de förhöjda mikrobhalterna i vattnet är inte entydig. Till exempel kan torka, regn eller andra extrema fenomen påverka grundvattnet.

– Det är mycket möjligt att vi inte får reda på den slutliga orsaken, säger Sari Rajajärvi.

I det här skedet då problemet nyligen upptäckts är det för tidigt att säga hur länge vattnet kommer att kloreras.

Rajajärvi lovar att vattnet inte kommer att kloreras mer än nödvändigt, just på grund av olägenheterna med att vattnet kan smaka eller lukta klor.

Diskussion om artikeln