Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Energi, inspiration och vackra verk utlovas på årets musikfestspel i Korsholm

Uppdaterad 26.07.2023 12:27.
En man och en kvinna ler mot kameran
Bildtext Jan Söderblom dirigerar årets öppningskonsert. Sopranen Tuuli Lindeberg framför Vladimir Agopovs "Blackbird variations".
Bild: Roger Källman / Yle

De 41:a Musikfestspelen Korsholm inleds den här veckan. I år deltar musiker från Rumänien, Litauen, Norge och Estland. Temat är Momentum eller drivkraft.

Ny konstnärlig ledare för Musikfestspelen är cellisten Jan-Erik Gustafsson. Han lovar att öppningskonserten på onsdag blir både vass och härlig.

– Det är jättespännande att festivalen är på väg att börja. Det blir en ganska vass öppningskonsert med Vasa stadsorkester. Ett tufft paket och härlig musik, säger Gustafsson.

På öppningskoserten framförs Vladimir Agopovs Blackbird variations. Agopov är född i Ukraina men har länge bott och undervisat i Finland.

Verket har nu anpassats till solisten Tuuli Lindeberg.

– Det är samtidsmusik, vem som helst kan njuta av de fina texterna och hela stämningen. Fast dikterna inte är av en finsk diktare kan alla ändå känna igen koltrastens beteende, säger Lindeberg.

Jan Söderblom dirigerar årets öppningskonsert. Både han och Gustafsson spelade på festivalen första gången på 1980-talet.

– Festivalen har en speciell plats i mitt hjärta. Här är massa energi, inspiration och fina verk. Det är underbart att jobba här, säger Söderblom.

Finländsk kompositör hörs genom veckan

När Gustafsson började planera årets festival ville han gärna ha med finländska kompositören Jaakko Kuusisto.

– Jag var nära vän med honom och bjöd in honom som festivalkompositör. Men han blev sjuk och dog. Så istället kommer vi ihåg honom och hans fina musik.

Bland annat spelas Kuusistos Violinkonsert under öppningskonserten i Korsholms kyrka.

En man i svart jacka
Bildtext Konstnärliga ledaren Jan-Erik Gustafsson njuter av att både organisera och spela under veckan.
Bild: Roger Källman / Yle

Temat Momentum tycker Gustafsson passar väl så här efter pandemitiden.

- Nu får vi igen röra på oss, det är mitt första år, jag är glad över att vi har rörelse och liv.

Enligt Gustafsson är det också skönt att temat inte är för bundet till någon eller något specifikt utan det kan tolkas ganska fritt. När spelen väl är igång kommer Gustafsson att njuta.

– Jag njuter hela tiden, av att organisera och spela. Så det är en veckas fest för mig.

Själv spelar Gustafsson Kuusistos cellokonsert på avslutningskonserten.

Bland gästerna finns till exempel Ensemble Gamut. De ger en kvällskonsert i Brändö kyrka.

Som traditionen bjuder ordnas konserterna runt om på flera platser i Vasa och Korsholm. Maxmo kyrka är också värd för en konsert och nytt för i år är en konsert i kulturhuset Orrela i Östermark.