Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Supertanker i Röda havet har en miljon fat av olja ombord – och håller på att falla sönder

Uppdaterad 25.07.2023 17:22.
Fartyg med texten "Nautica" på fören. Grå dag.
Bildtext Det här är fartyget som oljan lassas över på.
Bild: EPA-EFE / YAHYA ARHAB

FN har börjat avlägsna över en miljon fat av olja från supertankern Safer i Röda havet utanför Jemens kust. FN tog initiativet i hopp om att undvika en miljökatastrof.

Förenta nationerna (FN) har påbörjat avlägsnandet av över en miljon oljefat från en supertanker som håller på att falla isär. Tankern, som kallas Safer, är ankrad vid Jemens kust i Röda havet, meddelade FN på tisdagen.

FN hoppas att de genom snabba åtgärder ska kunna undvika en regional miljökatastrof.

Enligt Sarah Bel, talesman för FN:s utvecklingsprogram UNDP, är städandet av ett oljeläckage ett mångårigt projekt som skulle kosta ungefär 20 miljarder dollar. Hon varnar också för att ett läckage kan nå den afrikanska kusten och förstöra fiskbeståndet för 25 år framåt.

Ett oljeläckage skulle också tvinga hamnar att stänga ner, vilket direkt skulle påverka de 17 miljoner människor som är beroende av dem för den humanitära hjälp som anländer den vägen.

Underhåll av tankern upphörde för åtta år sedan

På grund av kriget i Jemen avbröts underhållsarbetena på Safer år 2015. Tankern används för lagring och har varit ankrad utanför Jemen i mer än 30 år.

FN har aldrig tidigare tagit sig an en liknande räddningsoperation. De varnar om att tankerns struktur har försvagats anmärkningsvärt och riskerar att explodera.

– I avsaknad av någon annan som ville eller kunde utföra denna uppgift, steg FN fram och tog på sig risken att genomföra denna mycket känsliga operation, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

Överföringen av olja från ett fartyg till ett annat har påbörjat i dag. Planen är att oljeöverföringen ska slutföras på 19 dagar.

Källa: Reuters