400 euro för konsert på grund av dynamisk prissättning – hutlöst? Eller smakar det så kostar det?
Priserna till Coldplays spelningar i juli 2024 får musikfansen att baxna. Dynamisk prissättning har lyft priset till närmare 400 euro. Men är det fel, om det är vad folk är villiga att betala?
När biljetterna släpptes till det brittiska popbandet Coldplays första spelning i Finland i juli 2024 gick de åt som smör i solsken. Snart därefter meddelade bandet att de bokar in ytterligare två spelningar på grund av den stora efterfrågan.
Coldplay blir det första bandet någonsin som fyller Helsingfors Olympiastadion med drygt 40 000 platser tre kvällar på raken.
Coldplay överraskar: Två extra konserter på Helsingfors Olympiastadion nästa år
Förhandsförsäljningen började i dag.
Sammanlagt kommer kanske 120 000 personer att se bandet uppträda i Helsingfors. Inte illa för ett band som anses ha haft sina glansdagar för närmare 20 år sedan.
Deras världsturné Music of the Spheres som inleddes 2022 beräknas ha sålt 7,5 miljoner biljetter runt om i världen.
Men det stora samtalsämnet är inte varma känslor för 00-talets ljumma indiemusik, utan biljettpriset. Eftersom arrangörerna valt att använda sig av dynamisk prissättning så har priserna för enskilda biljetter stigit till närmare 400 euro, vilket har gjort hängivna fans besvikna.
Dynamisk prissättning – vad är då det? I korthet betyder det att priset varierar enligt efterfrågan. Då efterfrågan är hög stiger priset, då den är låg sjunker det.
Tåg- och flygbolag har i många års tid använt sig av den här mekanismen för att jämna ut efterfrågan på sina resor. Tanken är helt enkelt att om det blir billigare att resa vid obekväma tider på dygnet, behöver man inte köpa in fler plan för att öka utbudet, utan i stället kan de plan eller tåg som finns användas effektivare.
Men metoden lär än så länge vara väldigt ovanlig inom evenemangsbranschen.
Stor efterfrågan styr
Tanken är att biljettpriset bättre ska motsvara det pris som folk faktiskt är villiga att betala. Det har länge varit bekant att folk köper upp biljetter till stora konserter bara för att sälja dem vidare till ett högre pris på svarta börsen.
Det här innebär att det också finns köpare som är villiga att betala mer för att se spelningen. Med dynamisk prissättning finns biljetter i alla fall att köpa på laglig väg, även om priset är högre. Intäkterna tillfaller arrangörerna och artisterna istället för mellanhänder.
Då arrangörerna ser att efterfrågan är stor (och biljetterna dyra) så är de också villigare att ta risken att arrangera fler spelningar.
Slutresultatet blir kanske, som i Coldplays fall, att fler människor kan se bandet uppträda. Frågan är om Coldplay hade blivit det första bandet att uppträda på Olympiastadion tre gånger utan den dynamiska prissättningen?
Samtidigt är det ju bara bra för dem som har råd. Det finns säkert många hängivna fans som har svårt att acceptera att prislappen för en spelning är dyrare än många festivalpass.