Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bara ett fall av bajsbakterier i badvattnet i Östnyland i år – strandbesökare på Plagen tycker att det finns färre gäss

Gäss på en gräsmatta.
Bildtext Gäss och andra fåglar har orsakat fekala bakterier tidigare år vid badstränder i Östnyland.
Bild: Joel Peltonen / Yle

I år har det upptäckts bara ett fall av fekala bakterier, som kan spridas av gäss, i Östnyland. Strandbesökare i Lovisa upplever att gässen är färre i år men på en strand i Borgå trivs fåglarna som förut.

Gäss och andra fåglars avföring har ibland lett till oönskade bakterier i strandvattnet. Tidigare år har människor varnats från att simma på olika stränder, men i år har det upptäckts endast ett fall i Sibbo.

Enligt Maarit Lönnroth, hälsoskyddsplanerare vid Borgå stad, är det en slump att det bara varit ett fall av fekala bakterier i Östnyland i år.

Färre gäss på Plagen i Lovisa

Antalet gäss verkar vara färre på badstranden Plagen i Lovisa i år, i alla fall om man får tro besökare. Marcus Johansson som bor nära badstranden har märkt av färre gäss i år. Tidigare år har det varit ett större problem. Då har inte bara staden städat efter gässen, frivilliga har också hjälpt till.

I år märker man tydligt att det finns färre gäss då man inte behöver se framför sig för att undvika att stiga på avföringen, säger Marcus Johansson.

– Vi är nöjda när man nu kan tillbringa mer tid här vid stranden, särskilt för barnen som kan spela mera fotboll här, säger han.

Människor som solar och simmar vid en badstrand i Lovisa.
Bildtext På badstranden Plagen i Lovisa har flera strandbesökare märkt av färre antal gäss under sommaren.
Bild: Hanna Nordman / Yle

Camilla Berggren som också bor nära stranden har inte märkt en enda gås i år jämfört med tidigare år då gässen har varit ett stort problem.

Berggren berättar att hon tidigare år har fått ta med spaden till parken och stranden för att städa undan avföringen innan hon kan vistas där.

– Jag vet inte varför det är färre gäss i år. Kanske de skrämts i väg på något sätt eller för att de kom tidigare på våren, funderar Camilla Berggren.

Anne Fellman har tagit sig till badstranden för att njuta av den fina utsikten. Fellman har också märkt av en minskning av gässen på Plagen och funderar varför det kan vara så.

– Jag tror att det är för att man fått lov att skjuta dem och att det finns mindre ungar, säger hon.

På Hasselholmen vistas gässen som förut

Sofia Valasti som jobbar på badstranden Hasselholmen i Borgå för andra sommaren berättar att gässen fortfarande är ett problem på stranden.

Bild på badstrand med brygga. I änden av stranden finns ett svartgulrandigt band.
Bildtext På Hasselholmen i Borgå finns det lika mycket gäss som tidigare år.
Bild: Mira Bäck / Yle

Valasti berättar att hon varje dag börjar med att städa stranden och att det dagligen blir minst en hink med avföring.

Gässen brukar komma till stranden när det är lugnt och försvinner oftast när strandbesökarna anländer.

Sofia Valasti lade märke till att då gässen var mindre i våras drog de sig lättare undan och var mer rädda för människor. Nu när de har växt och blivit större är de inte rädda längre, berättar hon.

Diskussion om artikeln