Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Koppö Energia har bestämt vem som ska leverera huvudkomponenter till vätgasanläggning i Kristinestad – Wärtsilä en av dem

En flygbild över ett industriområde. Runt industriområdet finns skog och hav.
Bildtext Så här kunde anläggningen på Björnön i Kristinestad se ut. De befintliga byggnaderna på bilden är delar av Pohjolan Voimas gamla kraftverk.
Bild: Ramboll / Koppö Energia

Planeringen av anläggningen som i Kristinestad ska producera grön vätgas och syntetisk metan framskrider. Nu har Koppö Energia valt vem de vill att levererar huvudkomponenterna.

De aktuella bolagen är österrikiska Andritz, tyska Man Energy Solutions och Wärtsilä.

De kan komma att leverera huvudkomponenterna till Koppö Energias produktionsanläggning för grön vätgas och syntetisk metan på Björnön i Kristinestad.

Men Erik Trast, vd för CPC Finland som är delägare i Koppö Energia, säger att inga slutliga kontrakt med bolagen är gjorda och att beslutet fortfarande kan ändras.

Men just nu är planen att Andritz ska leverera elektrolys som vätgasen ska tillverkas av, att Man Energy Solutions ska stå för metaniseringsenheten och att Wärtsilä ska ansvara för kondensering och lagring av den syntetiska metanen.

Baserat på olika tekniska omständigheter menar Trast att de här tre leverantörerna kompletterar varandra bra.

– Beslutet baseras bland annat på var komponenterna tillverkas och vad de kostar.

En man med glasögon  och kort hår ler.
Bildtext Erik Trast är vd för vindkraftbolaget CPC Finland som tillsammans med kapitalförvaltaren Prime Capital planerar bygga en 200 megawatts produktionsanläggning för elektrobränsle.
Bild: Juho Teir / Yle

Flera skeden måste klaffa innan byggandet kan inledas

Men innan de slutliga kontrakten med bolagen kan göras måste ett investeringsbeslut stå klart.

Den huvudsakliga finansieringen ska komma från fonder som förvaltas av Prime Capital, den andra delägaren i Koppö Energia.

– De har många institutionella investerare som redan nu har visat intresse för det här projektet, säger Trast.

Och innan investeringsbeslutet kan tas, och byggandet kan påbörjas, krävs även godkännande av några tillstånd.

– Det handlar om miljötillstånd, vattentillstånd, kemikalietillstånd och tillstånd för byggande och markanvändning, säger Trast.

Han hoppas att alla tillstånd blir godkända i början av nästa år och att byggandet av anläggningen sedan kan sättas igång.

Själva byggarbetet förväntas ta ett och ett halvt år.