Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HJK hemmabesegrade Molde i Champions League-kvalet – så här ser vägen till höstens olika gruppspel ut

Uppdaterad 25.07.2023 21:32.
Topi Keskinen firar sitt mål.
Bildtext Topi Keskinen firar sitt mål i ett regnigt Helsingfors.
Bild: EPA-EFE/Mauri Ratilainen/All Over Press

De regerande mästarna HJK är ute efter Europaframgång och insatserna i den andra Champions League-kvalomgången är höga. Om HJK tar sig vidare på Moldes bekostnad säkrar laget en Conference League-biljett.

I Champions League-kvalet är det fördel för HJK:s fotbollsherrar efter tisdagens match i Helsingfors. HJK besegrade nämligen de norska mästarna Molde med 1–0.

Den norska ligafyran Molde gick in i matchen mot formsvaga HJK som klar förhandsfavorit. Spelmässigt bjöd HJK ändå upp till dans inför hemmapubliken.

HJK tog ledningen i den 25:e minuten då Atomu Tanaka skickade en boll mot Topi Keskinen. Keskinen lade in högsta växel och mer eller mindre sprang in 1–0-målet.

– Jag visste att jag är snabbare än motståndaren, så jag stack i väg. Det här var en svår match men alla kan vara nöjda med resultatet, säger Keskinen till Yle Urheilu.

Den 20-årige Keskinen gör sin första säsong i HJK. Under de tre senaste säsongerna har han spelat för MP som har varit ett mittenlag i division 1.

Keskinens mål blev matchens sista och därmed vann HJK matchen med 1–0. Laget har nu ett förträffligt utgångsläge inför returen som spelas i Norge om en vecka.

Jesse Öst har bollen i sin famn.
Bildtext Jesse Öst kommer från Jakobstad. Han gör sin första säsong i HJK.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

HJK-målvakten Jesse Öst var på gott humör.

– En tuff match. Norrmännen tog hem bollinnehavet, men vi försvarade bra och kompakt. Det här var en av säsongens bästa matcher, säger Öst.

Toni Korkeakunnas var stolt över laginsatsen.

– Vi har otroliga spelare, ett riktigt segt lag. Vi har gått igenom svåra tider och spelarna var fantastiska.

– Turen till Norge blir åtminstone ingen turistresa, säger Korkeakunnas.

Norska experten kritisk

Den norska tränaren Kjetil Rekdal är expert för Verdens Gang. Han var inte imponerad av Moldes insats.

– Jag är besviken på Molde. Tempot är för lågt. De spelar rakt i händerna på HJK som kan ligga lågt och kontra. Och de kontrar farligt. HJK spelade av den sista halvtimmen med bravur.

Molde är välbekant för Rekdal, som för en månad sedan fick sparken från storklubben Rosenborg.

– Molde var stillastående och saknade kreativitet. Molde hade mycket boll men skapade nästan ingenting före den sista kvarten, säger Rekdal.

Så här fortsätter HJK:s kvalsommar

Om HJK går vidare på Moldes bekostnad har Helsingforslaget åtminstone säkrat en plats i Conference League-gruppspelet till hösten. Dessutom får HJK möjlighet att nå högre höjder i den tredje Champions League-kvalomgången.

Det står redan klart att ett matchpar i den tredje omgången blir helnordiskt. Vinnaren i matchparet HJK–Molde möter nämligen vinnaren i matchparet KI (Färöarna)–Häcken (Sverige).

För att ta sig till Champions League-gruppspelet behöver HJK vinna den tredje och fjärde kvalomgången.

Toni Korkeakunnas coachar laget vid sidan av planen.
Bildtext För två veckor sedan tog Toni Korkeakunnas över HJK. Han ersatte den tidigare chefstränaren Toni Koskela.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Om HJK förlorar mot Molde får laget spela vidare i Europa League-kvalets tredje omgång. Där spelar förloraren i matchparet HJK–Molde mot förloraren i matchparet Rakow (Polen)–Qarabag (Azerbajdzjan).

Det går att kvalificera sig för Europa League-gruppspelet på två olika sätt. Antingen genom att vinna i den fjärde omgången i Europa League-kvalet, eller genom att förlora i den fjärde omgången i Champions League-kvalet.

Resultat

HJK–Molde 1–0 (1–0)
25' Topi Keskinen 1–0

Diskussion om artikeln