Fattiga barn riskerar att marginaliseras också från idrott – Yle frågade den nya ministern om regeringen har full kontroll på bollen
Yle frågade SFP:s vice ordförande och minister, Nagubon Sandra Bergqvist om barn och idrott, men också om den aggressiva debatten och atmosfären i Finland.
I regeringen sitter en minister, vars uppgift är att sköta motion och idrott i Finland. I regeringsprogrammet är fysisk aktivitet så viktig att den till och med sägs stärka ”den mentala kriståligheten”.
I regeringsprogrammet ingår också en åtgärd, som delvis har utlöst skratt, delvis ilska över detaljstyrning: ”En boll tas med i moderskapsförpackningen och rådgivning om familjemotion införs vid rådgivningsbyråerna”.
En boll? Yle åkte till idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvists hemmaplan i Nagu för att ta reda på om regeringen har full kontroll på bollen.
Hur ska Finland få fart på ekonomin trots att man ska spara? Kommer det överhuvudtaget att finnas tillräckligt med pengar för idrotts- och motionsverksamhet för låginkomsttagare då statsbudgeten skärs ner med flera miljarder?
– Bollen i moderskapsförpackningen är en symbol för rörelse, och barn gillar att röra på sig. Samtidigt är det också en påminnelse till föräldrar om hur viktigt det är med motion, säger Bergqvist.
I många familjer finns inte pengar för hobbyer
Ministern själv lever som regeringsprogrammet lär. Man måste tro på Bergqvist, som springer fort längs Nagus byvägar.
– Jag försöker springa varje dag. Det ger mig hälsa och en inre frid.
Bergqvist medger att regeringens nedskärningar kommer att göra det besvärligare att utöva motion och idrott.
– För många familjer kan hobbyer vara en stor utmaning ekonomiskt. Därför fortsätter vi med den så kallade Finlandsmodellen för hobbyverksamhet även i det här regeringsprogrammet. Det innebär att gratis hobbyer ordnas i anslutning till skoldagen.
Bergqvist vet att tävlingsidrott är dyr. I regeringens program Mer motion i Finland vill man testa hobbysedlar.
– Därför pågår just nu ett hobbysedelprojekt som ett försök till exempel i Åbo. Sedeln kan användas för att betala hobbyavgifter. Om försöket fungerar, utreder vi om det ska rekommenderas att också andra kommunerna tar i bruk dem.
Nedskärningar väntar både ung som gammal
– Jag är säker på att alla förstår att vi måste spara. Vi måste noga tänka igenom vad vi kan göra utan bidrag.
Som ungdomsminister ansvarar Bergqvist också för en stor andel barn och unga som mår dåligt och kämpar med psykisk ohälsa. Många unga saknar mål och mening i livet.
– Det är oroande. Det finns psykiska problem och utanförskap. Vi håller på med en omfattande handlingsplan, och med den hoppas vi nå unga som inte mår bra, säger Bergqvist.
Det har också förts fram oro för att den så kallade barnfattigdomen kommer att öka, eftersom många av regeringens nedskärningar riktas mot barnfamiljer, arbetslösa och exempelvis ensamstående föräldrar. Fattigdomen ökar bland annat på grund av att barntillägget och skyddsdelen tas bort från den jämkade dagpenningen, samt av ändringar i bostadsbidraget.
Debattklimatet: Blod på arenan!
Det ekonomiskt strama regeringsprogrammet har skärpt klimatet i samhällsdebatten.
Bergqvist beskriver det finländska diskussionsklimatet som en upptrappning där det ständigt krävs nytt blod på arenan.
– Rent ut sagt: Stämningen, särskilt på sociala medier, är väldigt aggressiv och obehaglig. Det som oroar mig mest är språkbruket.
Hela den nya regeringen kämpar också: ett rasistiskt språkbruk, en minister som avgick redan i ett tidigt skede, den pågående striden om arbetsrätten under hösten med möjliga stordemonstrationer.
Regeringspartierna hade väldigt olika utgångspunkter och har inte riktigt fått igång sitt arbete. Bland annat på grund av vårens val och de utdragna regeringsförhandlingarna har budgetförhandlingarna fått skjutas upp till mitten av september.
Relationerna mellan Sannfinländarna och i synnerhet SFP har varit högexplosiva. På grund av tvister har förhandlingar om spelreglerna ägt rum nästan varje vecka.
– Tyvärr har det blivit så. Och faktum är att vår värdegrund är väldigt annorlunda. Det är onekligen mycket utmanande tider.
Artikeln är en bearbetad version av artikeln Köyhä lapsi on vaarassa syrjäytyä jopa liikuntaharrastuksista – Yle kysyi uudelta ministeriltä, onko hallituksen pallo hukassa vai hallussa på Yle Uutiset.