Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fjärilarna trivs i Östnyland – den som har tur kan också få syn på sällsynta arter

På bilden ser man en man och i bakgrunden finns växter och björjar.
Bildtext Magnus Östman berättar om fjärillssäsongen i östra Nyland.
Bild: Emilia Tallberg / Yle

Östra Nyland är ett område med rikligt av fjärilar. Här kombineras arter med både västlig och östlig utbredning i Finland.

En regnig morgon i Tessjö i Lovisa är inte den bästa tiden om man vill se fjärilar. Fjärilar gillar sol och värme, och trivs bra i närheten av en äng, längs med vägkanter och ställen där det växer rikligt av vilda blommor.

Magnus Östman, biolog och chefredaktör för tidningen Finlands Natur, säger att dagfjärilarna är ute efter de blommande nektarrika växterna.

– Här skulle säkert flyga en hel del fjärilar om det bara skulle vara soligt väder, säger Magnus Östman.

På försommaren när det var riktigt varmt kunde man se rikligt med fjärilar – speciellt av raps- och citronfjärilar.

Men efter den varma försommaren har fjärilarna minskat.

– Just nu ser man inte så många fjärilar, men i början av augusti ska vi kunna se de nykläckta fjärilarna igen.

Neitoperhosen siivissä on näyttävät silmäkuviot.
Bildtext De flesta fjärilarna i Finland är nattaktiva och det är bara en bråkdel av alla fjärilar som vi ser flyga på dagen.
Bild: Antti Seppälä / Yle

Ibland kan man få känslan av att flera fjärilar dyker upp på en och samma gång. Östman säger att fjärilarnas uppkomst beror på omgivningen och hur mycket blommande växter det finns runt omkring. Också slumpen spelar in.

– Ibland råkar det finnas flera fjärilar på ett och samma ställe samtidigt.

Förutom att Tessjö i Lovisa lockar fjärilar med sin växtlighet, anser Östman att hela östra Nyland är ett bra fjärilsområde. Här finns arter som har både västlig- och östlig utbredning och vid sydkusten har vi mycket fjärilar jämfört med längre norr ut. Antalet fjärilsarter minskar ju längre norr man kommer i Finland.

Här finns också sällsynta arter. Östman fick en riktigt sällsynt art som han aldrig tidigare sett i sin nattfjärilsfälla i början av sommaren.

– Det var en liten mätarfjäril. Just den arten är ovanlig här eftersom den ofta har utbredning i norra och nordvästra Finland.