Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elbil som misstänkts för att ha fattat eld på fartygsdäck skapar oro – brandman påpekar att risken är liten

Uppdaterad 27.07.2023 10:29.
Autoja autokannella laivassa
Bildtext – Vi gör brandrundor varje timme och vi har en termisk kamera som meddelar temperaturen, säger Viking lines säkerhetschef Anders Nyberg.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Elbilar fattar inte eld oftare än bensindrivna bilar, men de skiljer sig åt på andra sätt då det väl brinner. Förebyggande åtgärder på fartyg är det viktigaste, säger Viking Lines säkerhetschef Anders Nyberg.

Imorse började ett fartyg brinna vid Nederländernas kust. Nederländska kustbevakningen meddelade att det fanns elbilar ombord.

Elbilar löper ändå inte större risk att börja brinna än andra bilar.

– Elbilar börjar inte brinna oftare än vad bensindrivna bilar gör. Det som skiljer sig är brandförloppet, säger Viking Lines säkerhetschef Anders Nyberg.

Om batterierna i en elbil fattar eld, bildas en så kallad termisk rusning. Det här innebär att elden sprider sig snabbare och är mera intensiv, säger han.

Om bränder på fartyg: ”Förebyggande säkerhet är det viktigaste”

Elbilarna ökar hela tiden i antal. Enligt Nyberg är fartygens förebyggande säkerhetsarbete omfattande.

– Vi gör riskanalyser och kartlägger vilka faror som elbilar medför. Brandrundor görs en gång i timmen på bildäcken. Dessutom har vi en termisk kamera, som varnar om det kommer avvikelser i temperaturerna på däcken.

Utöver det skolas besättningen av brandmän.

Varje elbil som tas in på däck, markeras, säger Nyberg. Det här gör att ifall det skulle hända något, är besättningen förberedda på att det är en elbil som det är frågan om. Då kan de också reagera enligt elbilarnas brandförlopp.

På Viking Line har ingen elbil fattat eld. Enligt Nyberg behöver passagerare inte oroa sig för elbilar ombord på fartyget.

Det håller brandmannen Iiro Wennberg i Tammerfors med om. Han är specialiserad på brandsäkerheten på elbilars batterier.

– Det är inte frågan om en så stor risk som människor tror. Bensindrivna fordon fattar eld dagligen, påminner han.

Ett fartyg upplyst i knallgult på enärmekamerabild av det brinnande biltransportfartyget Fremantle Highway.
Bildtext En värmekamerabild av branden ombord på fartyget Freemantle Highway tagen av kustbevakningen.
Bild: Lehtikuva

På båtar kan vad som helst starta en brand, säger Wennberg.

– Visst, elbilar för med sig annorlunda risker, till exempel att elden sprider sig snabbare. Men sist och slutligen handlar allting om båtbesättningens beredskap och skolning, vad än det är som fattade elden, säger Wennberg.

På varje fartyg finns det brandbekämpningspersonal.

– Gällande dagens olycka är frågan inte varifrån elden började. Det man borde fokusera på är varför man inte lyckades kontrollera spridningen.

Wennberg tror inte att branden på fartyget blev upptäckt i tid. Det är det som är avgörande, säger han.

– Det var troligen ont om utrymme, vilket gjorde att branden spred sig snabbt. Det kan också bero på att fartygets beredskap eller utrustning var bristfällig.

Laddning av en elbil i Birmingham i Storbritannien.
Bildtext – Forskning visar att elbilsbränder är ovanligare än bensinbilsbränder, säger Aarne Töllinen, som jobbar för K-auto.
Bild: Unsplash

Enligt Aarne Töllinen, som jobbar för K-auto, är antalet bränder med elbilar inblandade de facto mindre än bränder i bensindrivna bilar. K-auto säljer både bensindrivna och eldrivna bilar.

– Även om elbilar håller på att bli allt vanligare, är de fortfarande ett nytt och spännande koncept för många. Det är bara naturligt. Men elbilsbränder inträffar mer sällan än bränder i bensinbilar. Det visar forskning, säger Töllinen.

Artikeln är uppdaterad 27.7.2023 kl. 10.16 med en ny rubrik, eftersom orsaken för branden inte ännu är bekräftad.