Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Semesterutflykter inom Finland fortfarande populära – pandemin fick finländarna att hitta Åland

Uppdaterad 31.07.2023 07:00.
Gågatan i Mariehamn fylls av människor under en solig sommardag.
Bildtext Under soliga sommardagar strosar både turister och ålänningar på gågatan i Mariehamn.
Bild: Visit Åland, Rebecka Eriksson

Finländare längtar efter lugnet och naturen när de planerar en hemester, det vill säga en semester i hemlandet. Inom turismbranschen är man glad över att intresset för Finland, som uppstod under pandemin, verkar finnas kvar.

När gränserna på grund av coronaviruset stängdes, tvingades finländarna upptäcka de inhemska pärlorna. Under pandemiåren reste finländarna i sitt hemland som aldrig förr. På flera håll i landet kunde hotellägare och restaurangchefer glädja sig åt ett rekordantal besökare.

Har intresset för inhemskt resande försvunnit nu när man istället kan ligga på en solstol på den franska Rivieran? Tittar man på flygstatistiken ser det onekligen ut så – 2022 flög finländarna som aldrig förr och enligt statistikcentralen gjordes det 6,1 miljoner utlandsresor under årets lopp.

Men samtidigt som flygresorna ut ur landet går åt som smör i solsken, visar statistik från Visit Finland att den inhemska turismen klarar sig ganska bra.

Vy över Borgå å
Bildtext I Finland är närheten till vattnet en viktig faktor när man åker på en inhemsk semester.
Bild: Jonathan Fagerholm / Yle

År 2022 registrerades 17 miljoner inhemska övernattningar i Finland, en ökning på 6 procent jämfört med 2019. Samtidigt har antalet utländska övernattningar minskat med 30 procent jämfört med 2019, men också här repar siffrorna sig sakta från coronaåren.

Inhemska resors popularitet sjönk något år 2022 då gränserna öppnades, men trots det ställer man sig positivt inför framtiden.

Vart vill du åka på en hemester?

Enligt Visit Finland tenderar finländare att söka efter lugnet och naturen när de åker på hemester. Det är ofta små charmiga städer eller havs- och sjönära stugor som lockar. Ett undantag är vintern, när skidsorterna är populärast. Svenska Yle besökte Borgå för att höra vad man tycker där.

– En liten stuga vid en sjö är det bästa stället att semestra på. Jag har just kommit tillbaka från en stugsemester i sydöstra Finland och det var väldigt trevligt, berättar Tuula som vi träffar i centrum vid ån.

– Jag behöver inte åka långt för att hitta mitt favoritställe. Sommartid är åstranden ljuvlig, säger Borgåbon Kirsi.

Kirsi och Tuula på sommarsemester vid Borgå å
Bildtext Vänninorna Kirsi och Tuula njuter av en promenad längs med Borgå å.
Bild: Jonathan Fagerholm

Längre fram längs med ån väntar Meri och Topi tålmodigt på att barnen ska välja en glassort de gillar.

– Vår inhemska resa brukar vara till Lappland på vintern. På sommaren försöker vi njuta av den finska naturen, berättar föräldrarna.

Benjamin är inte lika imponerad av vad Finland har ett erbjuda. Han åkte på semester till Cypern med sin familj och hotellet där var nog bäst. Farfar Ralf uppskattar däremot den egna närmiljön.

– Jag gillar skärgården och har åkt mycket båt. Mest i Borgå skärgård men också till Lovisa och så långt bort som till Rosala. Nu börjar ändå båtfarartiden vara förbi så vi njutar av promenader vid ån istället, säger Ralf.

Benjamin tycker att semester utomlands lockar mera än här i Finland. Här fotad vid Borgå å
Bildtext Benjamin tycker att Medelhavet är lite häftigare än Finland.
Bild: Jonathan Fagerholm

Trenden pekar åt rätt håll

På Åland innebar pandemiåren en rejäl boost för den inhemska turistbranschen, trots att många svenska turister lämnades utanför. På det stora hela var pandemin en utmaning, med stängda gränser följt av hårda inreserestriktioner.

Men i utbyte fick man en större finländsk kundkrets. Enligt Niko Micklin, som är marknadsföringsansvarig vid Visit Åland, har den positiva trenden hållit i sig.

– Under pandemin upptäckte verkligen finländarna Åland och vad som erbjuds här. Många har rest hit flera gånger och intresset för Åland verkar sitta i ganska bra, säger Micklin

Enligt Micklin är Åland populärt bland de som vill åka på en kortare hemester. Trenden är visserligen positiv, men det finns ändå problem som behöver lösas.

Pandemin ledde till att vi hade en otroligt hektisk högsäsong men lågsäsongen var väldigt svag.

Niko Micklin, Visit Åland

– Trots att turismen mår hyfsat bra finns det ändå utmaningar. Stigande levnadskostnader påverkar kunders köpkraft. En annan utmaning är att hitta tillräckligt med arbetskraft under de hektiska åländska sommarmånaderna, säger Micklin.

Personalfrågan är inte bara ett problem på Åland, utan det är en utmaning för hela den säsongsbaserade turismbranschen. Det är enbart stora städer som drar till sig besökare under största delen av året.

– På Åland är vi glada över att vi haft en stark vår och att det ser ut att bli en stark höst. Pandemin ledde till att vi hade en otroligt hektisk högsäsong, men lågsäsongen var väldigt svag. Nu är läget lite mera stabilt.

Det är inte bara på Åland som turismen lever och mår utan, även på andra håll i Finland ser trenden lovande ut. Förra veckan rapporterade Yle Österbotten att turistsäsongen börjat bra i regionen.

Närturismens popularitet syns också i att rederierna Viking Line och Tallink Silja rapporterar goda passagerarantal.