Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Ukrainska flyktingar fick 48 timmar på sig att packa – nu måste de flytta från Sibbo även om de skulle vilja stanna

Uppdaterad 27.07.2023 11:44.
En ukrainsk flyktingkvinna ammar sitt barn i en lägenhet.
Bildtext Flytten har gett upphov till mycket stress för de ukrainska flyktingarna. Många är kvinnor och barn. Arkivbild, inte fotad i Sibbo.
Bild: Rami Moilanen / Yle

På bara ett par dagar måste en grupp ukrainska flyktingar packa ihop sina ägodelar. Sedan går bussen som tar dem bort från Sibbo, till en ny flyktingförläggning någon annanstans.

I början av juli meddelade Migrationsverket att Sibbos flyktingförläggning, plus sju andra förläggningar, läggs ner på grund av att efterfrågan på platser har sjunkit.

I samma veva informerades också de berörda flyktingarna om stängningen och att de snart måste flytta.

Knappt tre veckor senare får en grupp flyktingar ett nytt brev. Där framgår det att de bara har några dagar på sig att packa sina tillhörigheter och sen går flytten till en ny förläggning.

Flera familjer fick sina brev i måndags, men en familj fick sitt brev så sent som på tisdagen, berättar Sibbobon Natali Panchuk från den ukrainska föreningen i Östnyland.

Enligt Panchuk går bussen imorgon, torsdag, klockan 11.40.

Flyktingarna får bara ta med sig ägodelar som de själva kan bära. Möbler, köksgeråd och annat som inte ryms i väskor måste lämnas kvar, berättar Panchuk.

De vet inte om det är hostel, internat eller lägenhet där de kan laga mat. Och de vet inte hur det går med barnen

Natali Panchuk om informationen flyktingarna fått om sitt nya boende

Situationen har gett upphov till stor stress för de ukrainska flyktingarna, som i många fall är mammor med barn.

Panchuk kritiserar bristen på information till ukrainarna. I breven som flyktingarna har fått framkommer det bara att de ska flytta till Orimattila, men inga mera detaljer om boendet.

– De vet inte om det är hostel, internat eller lägenhet där de kan laga mat. Och de vet inte hur det går med barnen, berättar hon.

Många har rätt att stanna

Såvitt Natali Panchuk vet är det ganska många flyktingar som skulle kunna registrera sig i Sibbo. Det får ukrainska flyktingar göra om de bott i Finland ett år i sträck.

Flyktingar med tillsvidare arbetsavtal eller som studerar i minst två år kan också ansöka om kommunplats, vet Panchuk.

Hon har under onsdagen hjälpt två ukrainska kvinnor med tre barn att registrera sig i Sibbo. De har inte bott i ett år i landet, men de har jobb och därför gick registreringen vägen.

Natali Panchuk står ute på sin gård i Sibbo. I bakgrunden skymtar hennes hus och hörnet av en hängmatta.
Bildtext De ukrainska flyktingarna är i olika situationer och därför borde vara fall behandlas individuellt anser Natali Panchuk som själv är från Ukraina men bor sedan tidigare i Sibbo. Arkivbild.

Panchuk upplever att det inte finns tydlig information om möjligheten att registrera sin hemkommun. Dessutom är språket i texterna byråkratiskt.

Hon betonar vikten av att ge information i ett tidigt skede, att den är tydlig och grundlig.

– Om man är i en stressig situation så förstår man inte. Man måste förklara steg för steg vad man ska göra, säger hon.

Första flyttbussen till Orimattila, kanske flytt också till Kervo och Träskända

Sibbo flyktingförläggning har i dagsläget 190 kunder, trots att det finns plats för 300.

Just nu är personalen på förläggningen sysselsatt med att planera flytten av flyktingarna till andra ställen. De försöker så bra det går ta hänsyn till jobb och sådana som redan fått en kommunplats, berättar Nnenna Allinen.

Allinen är chef för förläggningen, som drivs av företaget Hemcare.

Hon bekräftar att en del flyktingar flyttas till Orimattila och att det förs diskussioner om möjliga flyttar till Kervo och Träskända.

En spjälsäng med flera madrasser står i en lokal.
Bildtext Flyktingarna som måste flytta kan bara ta med sig saker som de själva kan bära. Till exempel möbler måste de lämna efter sig. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

I dagsläget finns det bara en inbokad flyttbuss. Det är bussen till Orimattila, som avgår på torsdag. Enligt Allinen rör sig om en buss för cirka 17 personer, den exakta siffran klarnar senare.

Ukrainarna har fått information när det funnits något att berätta

Orsaken till att gruppen med ukrainare fått information med bara några dagars varsel handlar om att förflyttningarna blev klara i måndags.

Migrationsverket har koordinerat flyttarna och de bekräftades först då. Då gick också informationen vidare till de berörda, berättar Allinen.

I framtiden kan vi titta närmare på om tre flyttdagar är en tillräckligt lång tid. Men kunderna har ju vetat att flytten är på väg

Nnenna Allinen, chef för flyktingförläggningen i Sibbo

Hon medger att det gick fel med tidtabellen. Hon förklarar att personalen försökt prioritera barnfamiljerna, så att barn som ska börja skolan kan flytta innan skolorna börjar.

– I framtiden kan vi titta närmare på om tre flyttdagar är en tillräckligt lång tid. Men kunderna har ju vetat att flytten är på väg, säger Nnenna Allinen och hänvisar till brevet som flyktingarna fick i början av juli.

Informationsgången gällande flyktingarnas nya hemstad och vad som väntar dem där kunde också ha gått bättre, säger Allinen.

Saken har tagits upp med Migrationsverket. En lösning kunde vara att skicka med en infobroschyr om den nya staden till flyktingar vars förläggning ska stänga.

Förläggningen i Orimattila sköts inte av Hemcare och Allinen vet inte mer om den än vad det står på förläggningens webbplats. Men den ska vara bostadsbaserad, precis som i Sibbo, berättar hon.

Nästan hälften har rätt att stanna i Sibbo

Nästan hälften av de ukrainska flyktingarna i Sibbo har rätt att ansöka om kommunplats.

De som redan skickat in sina ansökningar övergår till förläggningen i Borgå, som Hemcare också har hand om.

– Det är kundens egen beslut att ansöka om kommunplats. Men vi rekommenderar det varmt för de ukrainare som det berör, i september cirka 70 personer, säger Nnenna Allinen.

På frågan varför inte alla flyktingar som vill stanna i Sibbo kunde överföras till förläggningen i Borgå hänvisar Allinen till Migrationsverket.

Allinen föreslog själv samma lösning i juni, men Migrationsverkets kutym är att flytta flyktingar till andra konkurrensutsatta flyktingförläggningar.

Vi gör vårt bästa för att stödja kunden och ordna att informationen löper så bra den kan till den andra förläggningen

Nnenna Allinen

Hon upplever att ukrainarna fått information om rätten att ansöka om kommunplats. Information om möjligheten fanns till exempel i det första brevet som skickades ut.

Dessutom finns det information om det både på ryska och ukrainska på nätet.

Personalen vid flyktingförläggningen har också gått igenom situationen med de 17 flyktingar vars buss avgår imorgon.

– Vi gör vårt bästa för att stödja kunden och ordna att informationen löper så bra den kan till den andra förläggningen, säger Nnenna Allinen.

Migrationsverket medger flera fel i behandlingen av de ukrainska flyktingarna Sibbo.

Artikeln uppdaterad 27.7.2023 kl. 11.45 med en länk till Migrationsverkets svar.

Diskussion om artikeln