Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hästskötare utbildar sig på distans i Korsholm: ”Passar mig jättebra att inte behöva åka ner till Södra Finland”

Kvinna klär en häst i stallutrymme
Bildtext Lärogången passar för personer som redan har en del erfarenheter av hästar och vill fördjupa sina kunskaper. Det kräver också att man kan hänge sig åt studierna på heltid och ta del av de vardagliga stallrutinerna.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Genom ett samarbete mellan Stall Långvik i Korsholm och yrkesskolan Axxell på Kimitoön är det möjligt att ta grundexamen inom hästverksamhet på svenska i Österbotten. På det här sättet har antalet utexaminerade ökat.

I Österbotten har möjligheter till svenskspråkiga studier inom hästverksamhet saknats fram till år 2020, då ridskolan Stall Långvik inledde ett unikt samarbete med Axxell i Brusaby på Kimitoön.

– Vi har undervisningen praktiskt hos oss, men man är antagen vid Axxell, säger Nora Brandt, ägare av Stall Långvik.

Vid Axxell på Kimitoön kan man utbilda sig till hästskötare, handledare inom hästservice och ridinstruktör.

Samarbetet möjliggör att österbottningar, som inte vill eller kan pendla till Kimitoön, kan avlägga hela grundexamen genom att göra praktik och studera på distans vid Stall Långvik.

Kvinna ger direktiv på ridplan
Bildtext Studerandena visar sin yrkesskicklighet både praktiskt och teoretiskt. Bedömningen görs av Nora Brandt, som representerar näringslivet, och av yrkeslärarna vid Axxell.
Bild: Kim Blåfield / Yle

– Vi filmar alla praktiska prov och skickar till skolan. Då behöver lärarna från Axxell inte komma hit och studerandena behöver inte heller åka dit, säger Brandt.

Samarbetet bygger på att Brandt handleder studerandena i majoriteten av examensdelarna från stallet i Munsmo.

Men några examensdelar handleds enligt överenskommelse av yrkeslärarna vid Axxell.

Antingen kan det handla om undervisning via videolänk eller att studerandena åker ner en eller två gånger till Kimitoön för att öva på någon praktisk del.

– Till exempel ordnar Axxell distanshandledning inom företagsamhet och när det gäller att få praktiska färdigheter inom till exempel trav och tappsko rekommenderar vi att studerandena åker ner till Brusaby, förklarar Brandt.

Stall Långvik i Munsmo - Spela upp på Arenan

Yrkesprov på distans sänker prestationsångesten

Johanna Bäck, Alva Alin och Hannah Geberg studerar vid Axxell via Stall Långvik. De har alla varit nere i Brusaby en gång, men gör i övrigt hela sin examen i Österbotten.

– För mig passar det jättebra att inte behöva åka ner till södra Finland eftersom jag bor i Österbotten, säger Johanna Bäck.

I höstas började hon studera till hästskötare efter att ha jobbat som volontär på en ridskola utomlands.

Jag tror inte jag skulle ha gått utbildningen om jag behövde åka ner till Kimitoön regelbundet.

Hannah Geberg

Hannah Geberg studerar till handledare inom hästservice, och enligt henne var möjligheten till distansundervisning en drivande orsak till att hon valde att gå utbildningen.

– Jag tror inte jag skulle ha gått utbildningen om jag behövde åka ner till Kimitoön regelbundet.

Alva Alin som utbildar sig till ridinstruktör håller med. De andra som tar grundexamen inom samma inriktning har närundervisning varje månad.

Både Geberg och Alin tycker också att det är skönt att göra de praktiska proven på distans.

– Om det går jättedåligt när man filmar första gången kan man göra om. Det sänker prestationsångesten, säger Alin.

Gruppfoto av kvinnor med häst i stallutrymme
Bildtext Hannah Geberg, Alva Alin, Nora Brandt och Johanna Bäck. Stall Långvik har hittills utexaminerat fem studerande. Geberg och Alin får sin examen i höst. Studiegången kan variera mellan ett och tre år.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Flexibilitet och kommunikation är viktigt

Stall Långvik har 15 hästar, med kompetenser inom dressyr, hoppning och spannkörning. Nora Brandt är förutom ridskoleföretagare, också utbildad ridinstruktör. Bland annat det här är förutsättningar som gör att utbildningsarrangemanget lyckas.

Ida Fredriksson, examenshandledare vid Axxell Brusaby, säger att samarbetet också förutsätter flexibilitet.

– Det kräver att vi från skolan är smidiga och kan finnas där för studerandena via videolänk, telefon och e-post.

En skylt vid Axxell Brusaby med en färggrann karta över verksamheten på området.
Bildtext Vid Axxells anläggning i Brusaby på Kimitoön studerar årligen omkring 40 till någon av inriktningarna inom hästhushållning. Mellan tre och fem brukar komma från Österbotten.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Samarbetet med Stall Långvik är unikt eftersom det är så pass utpräglat. Men Fredriksson säger att det är ett koncept som kan fortsätta utvecklas.

– Så länge det finns intresse försöker vi skapa så smidiga vägar som möjligt för studerandena.

För att säkerställa att undervisningen vid Stall Långvik motsvarar den som erbjuds på plats vid Axxells anläggning, säger Fredriksson att god kommunikation är viktigt.

– Lärarna har ständigt kontakt med studerandena i Österbotten och de har gjort upp en plan som helt motsvarar Brusabys.

Antalet utexaminerade har ökat

Ida Fredriksson säger att det verkar finnas ett tydligt behov av hästutbildningar i Österbotten. Antalet som tar grundexamen inom hästhushållning har ökat sedan samarbetet med Stall Långvik inleddes.

– Vi har varje år haft studerande som gör på det här sättet. Det har dragit bra, säger Fredriksson.

Kvinna varvar en häst på ridplan
Bildtext Yrkesproven kan till exempel handla om att man ska kunna longera en häst eller ta av och sätta på en hästsko. Vissa prov kräver mer förberedelse än andra, det beror på den studerandes tidigare erfarenheter.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Nora Brandt är nöjd över att personer som vill fördjupa sina hästkunskaper nu kan göra det på svenska i Österbotten.

– Det är roligt att ha personer här som är genuint intresserade av hästar.

Hon säger att utbildningsmöjligheterna dessutom har blivit som en fortsättning på ridskoleverksamheten, som redan finns vid Stall Långvik.

– Det har varit flera från vår ridskola som har gjort utbildningen här. Men även andra som inte känt till oss före, och det har också fungerat bra, säger Brandt.