Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fågelinfluensan har spridit sig till nya pälsfarmer – men massinsjuknande har kunnat undvikas

Uppdaterad 26.07.2023 15:32.
En vit mink på en pälsfarm i Danmark.
Bildtext Fågelinfluensan har förutom hos rävar även konstaterats hos minkar och mårdhundar.
Bild: Mads Caus Rasmussen/EPA

Nya fall av fågelinfluensa har konstaterats på pälsfarmer i Södra och Mellersta Österbotten. Viruset har nu konstaterats på 19 pälsfarmer.

De senaste fallen har konstaterats hos blårävar och rävkorsningar i Kaustby och Kauhava.

Den 13 juli bekräftades det första fallet av fågelinfluensa hos uppfödda djur. Sedan dess har viruset även bekräftats på andra farmer i landskapen Mellersta och Södra Österbotten.

Viruset har hittills konstaterats hos rävar, minkar och mårdhundar.

På pälsfarmerna har det inte förekommit massinsjuknande eller -dödsfall som i fågelbestånden, säger Sirpa Kiviruusu som är chef för enheten för djurhälsa och läkemedel vid Livsmedelsverket.

– Pälsdjur har smittats av fåglar, vilket innebär att de har det virus som är typiskt för måsar. Studier har ännu inte visat någon omfattande spridning från ett pälsdjur till ett annat. Vi övervakar hela tiden om viruset muterar.

I Finland har pälsdjursinfektioner hittills endast konstaterats i Mellersta och Södra Österbotten, där omfattande uppfödning bedrivs. Hos fåglar har viruset konstaterats i flera olika delar av Finland.

Höstflyttningen lugnar situationen

Sirpa Kiviruusu säger att läget för fågelinfluensan i Finland har varit ganska stabilt sedan det upptäcktes.

Från och med mitten av augusti kommer dödsfallen bland måsar bli färre, eftersom måsarna flyttar till sydligare länder inför vintern.

– Situationen förmodas lugna ner sig vid den tidpunkten. Men viruset kan fortfarande finnas kvar hos vissa lokala fåglar, eftersom fågelinfluensa har konstaterats också hos andra fåglar än måsar, till exempel sjöfåglar och rovfåglar.

Livsmedelsverket hoppas att invånarna är observanta och rapporterar döda fåglar som de hittar till veterinärmyndigheten och kommunala veterinärer för att hålla koll på spridningen av fågelinfluensa.

För tillfället tar Livsmedelsverket emot döda djur från olika orter för provtagning varje vecka.

Uppdaterad 27.7 kl. 09:22 med att antalet fall har ökat från 14 till 19.

Artikeln är en översättning av Yle Pohjanmaas artikel ”Lintuinfluenssa levinnyt uusille turkistarhoille – joukkosairastumisilta on kuitenkin vältytty” som är skriven av Heini Holopainen. Översättning och bearbetning av Inez Kjellman.