Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Viktiga havsströmmar kan stanna redan om ett par år, säger ny undersökning – finsk forskare förhåller sig med viss reservation

Uppdaterad 02.08.2023 17:14.
Glaciär.
Bildtext Havsströmmarna påverkas då glaciärerna smälter. Arkivbild från 2021.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Klimatuppvärmningen kan leda till att havsströmmar stannar helt och hållet, enligt en ny undersökning. Petteri Uotila, professor i atmosfäriska vetenskaper, menar att det behövs mer forskning.

En färsk undersökning förutspår att stora havsströmmar kan sakta ner mycket tidigare än väntat i Atlanten. Undersökningen publicerades i tidningen Nature Communications i går, tisdag. Bland annat CNN rapporterade om resultaten.

Forskargruppen studerade den så kallade Atlantiska termohalina-cirkulationen, eller AMOC. AMOC är en komplex kedja av strömmar som spelar en avgörande roll för vädermönster runt om i världen. Golfströmmen, som är viktig för Europa, är kopplad till AMOC.

Enligt undersökningen kan havsströmmarna stanna upp redan år 2025 till följd av människans klimatavtryck. Närmare bestämt förutspår den att strömmarna kommer att stanna eller kollapsa mellan åren 2025–2095. Tidigare undersökningar har förutspått att strömmarna stannar mycket senare.

Golfströmmen
Bild: Leena Luotio / Yle, Tommi Pylkkö / Yle, källa: NASA / IPCC / Rahmstorf

Peter Ditlevsen, professor i klimatfysik vid Köpenhamns universitet, är med i gruppen som gjort undersökningen. Han uppskattar att det är mest sannolikt att strömmarna stannar mellan 2039 och 2070.

– Det är väldigt skrämmande. Det här kan man inte skriva utan starka bevis, säger Ditlevsen till CNN.

AMOC:s kollaps skulle få allvarliga konsekvenser, bland annat i form av kallare vintrar och högre havsnivå.

Petteri Uotila, professor vid institutet för atmosfär- och jordsystemsforskning (INAR) säger att AMOC:s kollaps skulle medföra en drastisk ändring i Europas väder.

– Om strömmarna stannar kommer det att bli svalare. Finlands medeltemperaturer skulle vara som i Alaska, alltså ungefär 5 grader kallare. Det skulle vara en direkt påverkan.

I takt med att haven blir varmare och isarna smälter strömmar också mer sötvatten till haven. Det gör att vattenytan blir mindre tät och dess nedvällning blir svagare. När vattnet blir för sött, för varmt eller både och, saktar strömmarna ner och det komplexa systemet kan stanna.

Uotila är inte övertygad av den nya undersökningen.

– Forskningsmetoden som de har använt sig av består till stor del av antaganden. Det betyder att resultaten inte nödvändigtvis är helt pålitliga, säger han.

En man i grön jacka och glasögon som sitter framför en buske och tittar in i kameran.
Bildtext Professor Petteri Uotila har studerat havsströmmar. Enligt honom är det inte sannolikt att AMOC kollapsar under det nuvarande århundradet.
Bild: Markku Rantala / YLE

– Det är frågan om en viktig sak, klimatets brytpunkt, som måste undersökas ytterligare. Sannolikheten för en så här snabb kollaps är mycket liten.

Uotila har också forskat i AMOC. Forskningsmetoderna som han har använt sig av har nog visat att strömmarna blir svagare, men i mycket långsammare takt.

– Strömmarnas hastighet har bara observerats i ungefär tjugo år, och de visar inte att strömmarna skulle bli svagare. Sådant går inte att se i direkta observationer.

Havsströmmarna har stannat tidigare. För ungefär 12 000 år sedan smalt glaciärerna, vilket förorsakade att AMOC stannade. Det ledde till enorma förändringar i det norra halvklotets temperaturer.

Artikeln har uppdaterats 2.8.2023 klockan 17.14: Till rubriken har lagts till att finska forskaren förhåller sig till undersökningen med viss reservation.

Denna artikel är en bearbetad översättning av artikeln Tärkeät merivirrat saattavat pysähtyä jo tällä vuosikymmenellä, tuore tutkimus ennakoi – suomalaistutkija suhtautuu varauksella, skriven av Justas Stasevskij. Översättningen är gjord av Anna Louhisto.