Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Migrationsverket medger flera fel i behandlingen av ukrainska flyktingar i Sibbo – räcker inte att informera per e-post

Ett barn sitter i ett lekrum med ryggen mot kameran.
Bildtext Beslutet att stänga förläggningen och flytta flyktingarna, mest kvinnor och barn, till nya adresser är inte speciellt barnvänligt, anser lokalpolitikern Micaela Röman från SFP. Arkivbild.
Bild: Matti Myller / Yle

Fler saker har inte gått rätt till under processen med att stänga flyktingförläggningen i Sibbo. Migrationsverket öppnar upp kring händelseförloppet och lovar att saker ska skötas bättre i fortsättningen.

Många Sibbobor har förargats av hur myndigheterna behandlat de ukrainska flyktingarna som nu måste flytta.

En grupp ukrainare bosatta i Sibbo har fått flyttbesked med bara några dagars varsel. De har inte heller fått veta var de kommer att bo, mer än att de flyttas till förläggningen i Orimattila.

Lokalpolitikern Micaela Röman från SFP är en av dem som tycker processen har gått helt fel.

Hon ger inga stilpoäng till Migrationsverket och upplever att tidpunkten mitt i semestertider är usel.

– Jag tycker det är väldigt fyrkantigt att man på grund av effektivisering och på grund av att antalet ukrainare i Sibbo enligt Migri inte är tillräckligt stort kör ner allt och flyttar på folk.

En kvinna klädd i svart med svarta glasögonbågar.
Bildtext Micaela Röman tycker beslutet att stänga flyktingförläggningen är speciellt orättvist mot de ukrainska barn och unga som rotat sig i Sibbo.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Flyktingarnas situation diskuterades i förra veckan efter ett extrainsatt kommunstyrelsemöte. Då konstaterades det att kommunen inte har så mycket att säga till om i den här frågan, berättar Röman.

– Vi har politiskt ganska liten möjlighet att påverka i och med att flyktingarna är på Migris och inte Sibbo kommuns ansvar.

En alternativ lösning vore enligt Röman att de flyktingar som vill stanna i Sibbo skulle få göra det. Det byråkratiska, som att administrera hyreskostnader, skulle kunna göras av flyktingförläggningen i Borgå.

Finns inte plats i Borgå

Orsaken till att Sibboflyktingarna inte kan överföras till enheten i Borgå är enligt Migrationsverket att det inte finns tillräckligt många lediga platser.

En del av flyktingarna kommer flyttas till Borgå men alla ryms inte, förklarar Migrationsverkets chef för flyktingförläggningar Elina Nurmi i ett e-postmeddelande till Yle Östnyland.

Nurmi skriver att flyktingar flyttas till företaget Luonas enheter i Nyland utöver Borgå och Orimattila.

Personporträtt av Elina Nurmi.
Bildtext Myndigheterna kan i det här läget inte undvika att stänga enheter, säger Elina Nurmi vid Migrationsverket.
Bild: Migrationsverket

Orsaken till att flera förläggningar nu stängs är att det finns tusentals lediga platser trots att efterfrågan har sjunkit rejält. Mängden ukrainare som flyr till Finland har minskat och en del ukrainare har fått kommunplats och på så sätt övergått till kommuners ansvar.

Migrationsverket rekommenderar att ukrainska flyktingar ansöker om kommunplats när de har rätt till det. Då får de själva fritt välja var de bor.

Kommunplats har de rätt till när de bott i Finland ett år i sträck. Studier eller jobb kan också vara en vägande orsak.

Enligt Elina Nurmi kommer 84 av de nästan 200 flyktingarna i Sibbo att kunna ansöka om kommunplats innan förläggningen stänger i slutet av september.

Migrationsverket: Informationsgången var inte lyckad

Migrationsverket medger flera fel i processen vid flyktingförläggningen i Sibbo.

”Det är sant att förläggningens informationsgång till flyktingarna inte i det här fallet var lyckad, det måste vi lära oss av”, skriver Nurmi.

Migrationsverket har varit i kontakt med förläggningen och bland annat gett instruktioner om i hur god tid flyktingarna bör få information om sitt flytt.

Enligt Nurmi ska flyktingarna i fortsättningen få mera tid på sig än bara några dagar att förbereda sig för en flytt, ifall om flytten inte av någon orsak måste ske på väldigt kort varsel.

Företaget Hemcare, som driver förläggningen, har tidigare motiverat den snabba informationsgången med att flyttarna bekräftades i ett så sent skede.

Räcker inte att bara få information i brev

Flyktingarna ska i fortsättningen informeras bättre, det räcker inte med att skicka information i brev eller e-post.

Enligt Elina Nurmi ska det i samband med stängningar av förläggningar ordnas ett informationsmöte där man ansikte mot ansikte kan diskutera saker som berör stängningen.

Enligt lokalpolitikern Micaela Röman har Sibbo kommun inte fått något officiellt meddelande om flyktingförläggningens stängning. Det är också en sak som ska förbättras, lovar Elina Nurmi vid Migrationsverket

På frågan vad kommunen kan göra i den här situationen för att hjälpa flyktingarna skriver Nurmi att de kan hjälpa till med att hitta bostäder.

Artikeln uppdaterades 27.7 klockan 11.40. Företaget Louna har flera enheter i Nyland, inte bara förläggningen i Knektbro i Esbo.

Diskussion om artikeln