Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sari Essayah: ”Ingen får kallas nazist eller svart säck”

Sari Essayah (KD) framför en grön bakgrund. Hon har en liten mikrofon framför sig.
Bildtext Essayah vill att förlåtelse ska diskuteras lika mycket som tolerans.
Bild: Silja Viitala / Yle

Sari Essayah (KD) uttrycker bekymmer över Riikka Purras (Sannf) rasistiska inlägg. Hon tycker ändå att diskussionen som uppkommit till följd av kritiken mot finansministern har varit renande.

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah är besviken och delvis överraskad över finansminister Riikka Purras (Sannf) rasistiska och våldsamma inlägg från 2008. Det säger hon i en telefonintervju med nyhetsbyrån STT.

– Jag tycker att det har varit otroligt viktigt att Purra har bett om ursäkt för kommentarerna och velat ta avstånd från dem. Dessutom har vi bildat en arbetsgrupp som kommer att leda utvecklingen av åtgärdsprogrammet.

Det är meningen att programmet som Essayah pratar om ska utrota rasistiska uttalanden. Hon säger att det finska samhället tydligt måste ta avstånd från rasism, antisemitism och hatretorik.

Alla regeringspartier har lovat nolltolerans mot rasism. Det finns ändå meningsskiljaktigheter inom regeringen om huruvida alla regeringsmedlemmar, och framför allt Sannfinländarna, verkligen har agerat enligt det eller om det bara är ord och vackra visor.

porträtt av karim jebari. han bär en mörk jacka med en vit skjortkrage som sticker upp under jackan. karim bär en tinn mustasch och har mörkt hår. bilden är tagen utomhus i kvällsljus.

"Nolltolerans är ett flufford som kan betyda vad som helst" – konkreta handlingar krävs av politiker för att rasism inte ska förekomma

Då finansminister Riikka Purras rasistiska uttalanden från flera år tillbaka diskuterats, väcks frågan – vad är skillnaden mellan rasism, främlingsfientlighet och en strikt invandringspolitik?

Purras rasistiska inlägg har fått både regeringsmedlemmar och finska medborgare att ifrågasätta i fall hon verkligen tar avstånd från rasism. I inläggen hade Purra bland annat kallat människor för svarta säckar.

– Jag tycker att ingen ska kallas vare sig nazist eller svart säck i det finländska samhället. Jag tänker som så, att vi först och främst borde se vår nästa som någon nära, och behandla alla människor enligt det, säger Essayah.

En ”renande diskussion”

Essayah tycker att det är positivt att ”tvåvägskommunikationen” och andra saker som har lurat under ytan nu diskuteras i Finland.

Tvåvägskommunikation innebär att man till exempel med små symboler uttrycker stöd till en högerextrem grupp, utan att allmänheten nödvändigtvis lägger märke till det. Bland annat Vilhelm Junnilas tvättbjörnsslips har spekulerats vara tvåvägskommunikation.

– Inget sådant får förekomma i det finländska samhället. På det sättet har det här varit en renande diskussion, säger Essayah.

Hon tillägger att hon önskar att det förutom ”toleransdiskussionerna” också skulle föras ”förlåtelsediskussioner”.

Essayah är ändå inte orolig över regeringens funktionsförmåga.

– Jag tvivlar inte på att vi kommer att kunna fortsätta framåt.

Källa: STT