Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åboturismen ser ut att få likadan rekordsommar som i fjol: ”Åbo är jättefin med ån som rinner igenom staden”

Två personer sitter med ryggen mot kameran och tar med telefonen ett foto av Åbo domkyrka.
Bildtext Det soliga och havsnära Åbo lockar många turister till Åbo.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Vi är mitt i turismsäsongen och man kan höra många olika språk när man går på Åbos gator. Åbo, skärgården och kusten lockar på sommaren.

I Saluhallen tittar Gail Jamieson från Gloucestershire i Storbritannien förstås på utbudet i alla affärer, men mer än det är hon intresserad av arkitekturen.

– Jag älskar arkitekturen. Det är ett helt spektrum av arkitektur med både modernt och gammalt, säger Jamieson.

Jamieson har med sitt sällskap tittat på arkitektur, druckit kaffe på torget och allmänt gått runt på torget och pratat med människor.

En person med blont hår och grön skjorta står i en korridor i en saluhall och tittar rakt in i kameran.
Bildtext Gail Jamieson var förvånad över hur många som pratar så flytande engelska.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Ellen Kreusemann från Essen i Tyskland är på semester och ska köra igenom Finland.

– Vi stannade i Åbo. Vi vill se Aboa Vetus, skärgården och Klosterbacken. Staden är jättefin med ån som rinner igenom staden och vi gillar det, säger Kreusemann.

En man med glasögon, ljust kort hår och blå jacka, och en kvinna med glasögon, axellångt ljust hår och en vit jacka håller om varandra på en strandgata, med en bro i bakgrunden där Åbo stads blå stadsvapen flaggar.
Bildtext Wolter och Ellen Kreusemann visste inte att Åbo hade brunnit ner och läste att det återuppbyggts med ett rutsystem.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Gillar naturen med ekorrar och rävar

Arne Söderqvist från Tullinge i Sverige har varit i Åbo tidigare, men nu har han och hans sällskap kommit bara för en dag.

– Vi har gått längs ån, tittat på gamla segelfartyg och andra båtar. Det är trevligt att kunna gå och se vattnet hela tiden, säger Söderqvist.

Eftersom Söderqvist är turist för en dag tyckte han det var lite tidigt att komma med båten före klockan 8, då allting ännu var stängt.

Sommarklädda personer fotade bakifrån på en somrig gågata.
Bildtext Åpromenaden i Åbo lockar många flanörer.
Bild: Amanda Vikman/Yle

– Man kunde inte titta i affärer, fast jag var inte ute efter det. Jag gillar att Åbo var svenskt en gång i tiden, det är intressant för mig, både historien, turismobjekten och universitetet, säger Söderqvist.

Zoi Theofilakou från Aten i Grekland kom till Åbo för att studera talterapi, för hon visste att utbildningen i Finland håller hög klass, men dessutom har hon fascinerats av allt det gröna. Hon brukar göra 30 kilometers cykelfärder.

– Det är underbar natur här, och jag älskar att kunna se ekorrar och rävar inne i staden. Det är så grönt överallt, säger Theofilakou.

En person med kort, lockigt, mörkt hår och en svart jacka står bredvid en person med glasögon, ljust bakåtkammat hår, en Nirvana-skjorta och grön munkjacka. Den andra personen visar V-tecknet med pekfingret och långfingret. I bakgrunden syns åstranden och Aura å.
Bildtext Zoi Theofilakou och Elisavet Tsifopanopoulou vill inte kalla sig turister, eftersom de studerat och arbetat i Åbo redan ett tag.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

Hon har också lockat sin kompis Elisavet Tsifopanopoulou från Aten att komma och jobba i Åbo.

– Jag visste mycket om Åbo tack vare Zoi. Jag gillar att det inte är lika hett som i Grekland, men jag gillar inte när det blir för kallt heller, säger Tsifopanopoulou.

– Tiden från mars till november är bäst i Åbo, för då är det ett balanserat väder, säger Theofilakou.

Allt fler turister från USA börjar hitta Åbo

– Sommaren har varit hektisk som vanligt. Det är Åbo, skärgården och kusten som lockar. Den här sommaren har liknat förra sommaren som var en rekordsommar för turismen i Åbo, säger Kristiina Kukkohovi, som är vd för Visit Turku Archipelago.

Enligt Kukkohovi kommer de utländska turisterna främst från grannländerna Sverige och Estland, men också från Centraleuropa och särskilt Tyskland. Åbo är ett bekant resemål. Man reser hit ofta på grund av släktband och har sedan tidigare någon sorts relation till staden.

En ny trend är också att allt fler turister från USA har börjat hitta Åbo.

– Det här områdets kanske två viktigaste saker är evenemang och närheten till havet. Vi har evenemang på en mycket bred skala här i Åbo i juni, juli och augusti. Dessutom kan man i det soliga och havsnära Åbo njuta av trevlig atmosfär vid åstranden, säger Kukkohovi.

En person med blont bakåtkammat hår, solglasögon i pannan och en blåvit mönstrad klänning tittar rakt in i kameran.
Bildtext Många turister besöker också traditionella platser såsom Åbo slott eller Mumindalen, säger Kristiina Kukkohovi.
Bild: Erik Pietari Matilainen / Yle

En speciell sak som varit populär den här sommaren är konstutställningar. Många turister har besökt Konstens hus med Kaj Stenvalls utställning och Logomos utställning av samtidskonst.

– När vi blickar mot framtiden så tror jag starkt att Åboland kan bli populärare som destination på liknande sätt som Lappland. Det kräver ändå ett långsiktigt turismutvecklingsjobb, där kultur, historia och miljön är de stora dragplåstren.

Den största utmaningen för Åbo, liksom för många andra turistorter i Finland, är hur man ska locka turister också andra tider på året än sommaren.

– Vi har sålt slut vår kapacitet för sommaren, men när vi förflyttar oss till hösten, vintern och början av våren så skulle det rymmas många fler resenärer, säger Kukkohovi.

Diskussion om artikeln