Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Arrangören maktlös – ryskt deltagande även i år i Jyväskyläs VM-rally: ”Inte vårt beslut”

Nikolaj Grjazin och Konstantin Aleksandrov går vid rallydepån.
Bildtext Ryska rallyduon Nikolaj Grjazin och Konstantin Aleksandrov tävlar i Jyväskylä nästa vecka.
Bild: Bastien Roux/DPPI/Shutterstock/All Over Press

Precis som i fjol finns det ryskt deltagande i nästa veckas VM-rally i Jyväskylä. Kravet är att underteckna ett fördömande av kriget, säger finländska bilsportförbundets ordförande.

Huvudsponsorn av Jyväskyläs VM-rally valde att sätta ned foten inför fjolårets upplaga av folkfesten.

Men kravet om att inga ryssar skulle få delta visade sig vara lättare sagt än gjort. Nikolaj Grjazin och kartläsaren Konstantin Aleksandrov, samt Vitalij Antonov kunde delta då det är Internationella bilsportförbundet Fia och inte lokala arrangörer som bestämmer vem som får – och inte får – delta.

I år hittas Grjazin åter på deltagarlistan. Tillsammans med sin kartläsare Konstantin Aleksandrov rattar han en Skoda i WRC2-klassen.

Finska bilsportförbundets ordförande Jarmo Mahonen konstaterar för Yle Urheilu att deras deltagande är Fias beslut.

– I egenskap av nationellt förbund har vi givetvis beslutat att ryssar inte får delta i Finland. Men det här är inte i våra händer då det handlar om VM-serien, förklarar förbundsbasen.

”Har inte så mycket att säga om det”

Grjazin och Aleksandrov kör utan den ryska flaggan på sin bil. Likadant var det i fjol.

– Ett villkor för att delta är att man undertecknar ett papper där man fördömer Rysslands anfallskrig, och att man förstås går med på att tävla utan landssymboler.

– Vi har inte så mycket att säga om det. Han fick visum som normalt till Finland, fortsätter Mahonen.

Jyväskyläs stadsdirektör Timo Koivisto menar att situationen är ytterst knepig. Staden är än betydande samarbetspartner för rallyt.

– Vår linje är att vi avbrutit allt samarbete med ryssarna. Vi har till exempel ingen rysk vänort sedan det här illegala anfallet fick sin början. Man skulle önska att ryssar inte deltar i rallyt, som är ett viktigt evenemang här, uttalar sig stadsdirektören.

Själv har Grjazin uttryckt oförståelse för varför han inte skulle få delta.

– Det är hemskt att höra allt om kriget, men jag vill inte blanda idrott och politik. Så det är bäst att inte kommentera det, sa ryssen till SVT då kriget var ett par dagar gammalt i samband med fjolårets svenska VM-rally.

Jyväskyläs VM-rally körs den 3–6 augusti.

Diskussion om artikeln