Obligatoriskt uppbåd för alla kan bli en del av läroplikten – så här kan det fungera i praktiken

I framtiden kan alla, oberoende av kön, bli kallade till uppbåd. I september ska Försvarsministeriets arbetsgrupp komma med ett förslag om det förnyade uppbådet.
Varje år inleder 21 000 unga vuxna sin militärtjänstgöring, och bland dem finns 1 500 frivilliga kvinnor.
– Med det gemensamma uppbådet hoppas Försvarsmakten på att få ut information om militärtjänstgöring i ett tidigt skede, och på så sätt också locka fler kvinnor, säger Sami Nurmi, direktör vid enheten för nationellt försvar och ordförande för försvarsministeriets arbetsgrupp.
Som det ser ut nu kommer uppbådet bli en del av läroplikten i andra stadiet. Värnplikten är ändå fortsättningsvis obligatorisk för män och frivillig för kvinnor.
Uppbådet kan i framtiden delas in i två faser.
– Under det första uppbådet skulle alla kallas in till en hälsogranskning och få information om militären. Det andra uppbådet skulle vara för de som faktiskt kommer tjänstgöra - det vill säga män och frivilliga kvinnor, säger Nurmi.
Kvinnor och män borde ha uppbåd samtidigt. Jag hade ett telefonsamtal under coronapandemin, och gick miste om jättemycket information som jag fick höra av pojkarna senare
rekryt Odessa Holmberg
När blir det nya uppbådet aktuellt?
Tidtabellen för det förnyade uppbådet är fortfarande öppen - men 2024 eller 2025 kunde det vara möjligt med ett pilotprojekt. Målet är ändå att det gemensamma uppbådet ska tas i bruk under den här regeringsperioden.
I nuläget har män obligatoriska uppbåd, och kvinnor får frivilligt delta i ett separat urvalstillfälle.
För rekryterna Fanny von Schantz, Astrid Rinne, Odessa Holmberg och undersergeanten Kaisla Dahlqvist var det ett telefonsamtal under pandemin som gällde, i stället för uppbåd, som männen hade.
– Det kändes lite konstigt att ha det separat, det blev nästan jobbigt. Jag tror att det skulle bli bättre gemenskap direkt från början med ett gemensamt uppbåd. Vi är ju alla här, med samma krav och samma uppgifter, säger Rinne.
– Kvinnor och män borde ha uppbåd samtidigt. Jag hade ett telefonsamtal under coronapandemin, och gick miste om jättemycket information som jag fick höra av pojkarna senare, säger Holmberg.
Kaisla Dahlqvist undrar varför det dröjt så länge att planera uppbåd för alla, oberoende av kön.
– Jag förstår inte vad som har hindrat oss från att ha gemensamt uppbåd redan tidigare. Kvinnor och män är ju här samtidigt, så varför skulle kvinnor och män inte kunna vara på uppbåd samtidigt?
Försvarsmakten nöjd med nuvarande system
Ur Försvarsmaktens synvinkel räcker dagens uppbåd gott och väl.
– Vi får det absolut bästa materialet till militären och försvaret. Men samtidigt är det helt klart att vi förstår att diskussionen om jämställdhet fortsätter, och vi måste förbereda oss för det och titta på olika alternativ, säger Nurmi.
Han är positivt inställd till att det gemensamma uppbådet kan locka fler kvinnor till militärtjänstgöring, men samtidigt kan det också leda till vissa utmaningar.
– Det är 50 000 i varje årskull - om vi har så många att välja ifrån, hur väljer vi de bästa möjliga?
Allt fler kvinnor vill rycka in
De senaste åren har kvinnors intresse för militärtjänstgöring ökat. Vid Nylands brigad i Dragsvik har drygt 700 nya beväringar ryckt in för en månad sedan. Av dem är 20 kvinnor.
För Fanny von Schantz kom det som en överraskning.
– Vi är väldigt få kvinnor. Jag visste ju från början att vi är en minoritet, men vi är verkligen en väldigt liten minoritet.
Hittills har von Schantz haft en bra start på sin tid i Dragsvik. Innan hon ryckte in hade hon hört både positiva och negativa erfarenheter av att rycka in.
– Det fanns de som var väldigt insatta, ville dela med sig av sin upplevelse och verkligen rekommenderade det. Å andra sidan fanns det de som sa att jag absolut ska gå, men att det också kan vara tungt och att jag ska tänka två gånger. Jag var lite spänd för att rycka in, men det har gått bra.
Både von Schantz och rekrytkamraten Astrid Rinne tänker att kvinnor i försvaret kan vara en generationsfråga.
– Den nya generationen är mer öppen för att alla skulle gå till militären, inte bara pojkar. Det känns skönt, eftersom jag tror att många jättegärna skulle komma frivilligt, säger Rinne.