Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livsmedelsverket om åtgärder mot fågelinfluensa: Avlivningen av smittade djur på pälsfarmer inleds den här veckan

Uppdaterad 27.07.2023 15:15.
Närbild på mås på asfalt.
Bildtext I Finland har fågelinfluensan spridit sig främst bland måsar. Också pälsdjur och skogsdjur har smittats.
Bild: Matti Myller / Yle

Livsmedelsverket höll på torsdagen en presskonferens om läget med fågelinfluensan i Finland. Det är omöjligt att veta om spridningen kommer att nå människor, säger Institutet för hälsa och välfärd.

Fågelinfluensan sprider sig med kraftig fart och har påträffats på flera platser runtom i Finland. Viruset har påträffats främst hos måsar, men också hos uppfödda pälsdjur i Finland.

På grund av att smittan har spridit sig till pälsfarmer krävs nya åtgärder, berättar Terhi Laaksonen från Livsmedelsverket på en presskonferens. En av åtgärderna som är att avliva de uppfödda djuren för att hindra smittan. Avlivningarna kommer att inledas på tre pälsfarmer. På 20 pälsfarmer har viruset bekräftats.

Livsmedelsverket berättar inte vilka farmer det skulle vara frågan om.

Myndigheterna följer med läget noggrant

– Det är svårt att avgöra om viruset kommer att sprida sig till människor, säger Anna Kantz från Institutet för hälsa och välfärd.

Experter runtom i världen har inte heller svar på den frågan, säger Laaksonen.

Att simma innebär inte en risk för människor att bli smittade. Men man bör undvika att simma i områden där fåglar har dött. Husdjur ska också hållas borta från döda fåglar eller fågelavföring, för att undvika smittspridning.

– Om man upptäcker döda fåglar eller djur ska man omedelbart kontakta myndigheter, påminner Sirpa Kiviruusu, avdelningschef vid Livsmedelsverket.

Institutet för hälsa och välfärd betonar att fågelinfluensan följs med ytterst noggrant. Rekommendationer för att hindra spridningen kan hittas på myndighetens webbplats.

Det viruset som sprids heter A(H5N1)och klassas som högpatogent, vilket innebär att smittans dödlighet är hög. I Finland har inga infektioner konstaterats hos människor. De människor som blivit utsatta för viruset i Finland har testat negativt.