Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Få köpte sommarstuga i Österbotten i juni

En sommarstuga vid vattnet.
Bildtext Försäljningen av sommarstugor i Österbotten och Mellersta Österbotten gick ner i juni jämfört med juni ifjol. Arkivbild.
Bild: Alamy / All Over Press

Sommarstugor byter sällan ägare i Österbotten och Mellersta Österbotten. 13 sommarstugor såldes i Österbotten i juni och bara två i Mellersta Österbotten.

Det är dessutom en minskning jämfört med juni månad ifjol. Då såldes 15 sommarstugor i Österbotten i juni och sex i Mellersta Österbotten. Det visar statistik från Centralförbundet för fastighetsförmedlingen.

Jämförelsevis kan man se på Södra Savolax, Egentliga Finland och Nyland där det såldes mellan 50 och 60 stugor per landskap i juni. Enbart i Södra Savolax och Kymmenedalen gick antalet sålda sommarstugor upp i juni jämfört med juni för ett år sedan.

Ser man på vad sommarstugorna har kostat köparna har det rört sig mer pengar på marknaden i Österbotten än fjolåret. Under årets första halva såldes sommarstugor i Österbotten för 2 548 375 euro, vilket är en ökning med 3,8 procent jämfört med samma period ifjol.

I Mellersta Österbotten gick det däremot nedåt i statistiken vad gäller hur mycket de sålda sommarstugorna har kostat. Under årets första halva såldes sommarstugor i Mellersta Österbotten för 601 000, det är 62 procent mindre än fjolårets första halva då sommarstugorna gick åt för 1 580 500 euro.

”Försäljningen av sommarstugor har återgått till det normala efter coronapandemin. Finländare tycker om att vara på sommarstugan och det finns alltid efterfrågan på fritidsbostäder. Det har dock varit något färre varma dagar den här sommaren, vilket kan ha lett till att stugfebern har svalnat”, säger vd Tuomas Viljamaa på Centralförbundet för fastighetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Allt som allt såldes 474 sommarstugor i hela landet i juni.