Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riikka Purra försvarar sig i blogginlägg: ”Jag har aldrig stått bakom någon slags våld eller extremism”

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) vastasivat median kysymyksiin Kesärannassa Helsingissä 12. heinäkuuta 2023.
Bildtext Finansminister Riikka Purras (Sannf) gamla kommentarer har skapat rubriker både i finska medier och utomlands.
Bild: Silja Viitala / Yle

”Till skillnad från vad medier har påstått har jag inte i mina kommentarer idealiserat eller uppmuntrat till våld. Jag har aldrig stått bakom någon slags våld eller extremism. Jag har alltid varit emot sådant”, skriver Purra.

Sannfinländarnas ordförande och finansminister Riikka Purra försvarar sina gamla inlägg i gästboken på bloggen Scripta och sitt sätt att hantera kritiken, skriver Yle Uutiset. Det här gör Purra i ett inlägg på sin egen blogg.

I blogginlägget tar Purra ställning till kommentarer hon skrivit på bloggen Scripta. Bloggen upprätthölls av Jussi Halla-aho (Sannf), som nu är riksdagens talman.

I blogginlägget Puolustuspuheenvuoro (ungefär Försvarstal) tar Purra på nytt upp teman som hon tidigare har tagit fasta på i kommentarer kring ärendet. Hennes huvudsakliga budskap verkar fortfarande vara att det hon har skrivit har tagits ur sitt sammanhang och att kommentarerna blev till före hennes politiska karriär.

”Till skillnad från vad medier har påstått har jag inte i mina kommentarer idealiserat eller uppmuntrat till våld. Jag har aldrig stått bakom någon slags våld eller extremism. Jag har alltid varit emot sådant”, skriver Purra.

Blogginlägget är långt och utförligt och i olika avsnitt tar hon upp Sannfinländarna, rasism, medier och privatliv.

”Ur inläggen [på Scripta] har man har plockat fram sådant som inte finns och aldrig har funnits i dem”, konstaterar Purra.

”En gång i tiden var jag själv en sådan medborgare”

Purra börjar sitt blogginlägg med att förklara att hon skrivit inläggen på bloggen Scripta som privatperson långt före sin politiska karriär.

”Den här sommaren har jag bett om ursäkt för det jag skrev, det språk jag använde, mina ordval och min stil i sådant som jag skrev för 15 år sedan som privatperson och under pseudonym. Många av kommentarerna är överdrivna, dumma och ohyfsade. Jag tar ut min frustration på problem som jag har upptäckt i min omgivning och det är tillåtet för en privatperson.”

”Liknande språkbruk hittar man enkelt på sociala medier – och till exempel i brev som riksdagsledamöter får av medborgare. Vare sig man gillar innehållet eller inte så är det sådana saker som många medborgare ständigt berättar för oss, särskilt för oss sannfinländare. En gång i tiden var jag själv en sådan medborgare”, skriver Purra.

Enligt Purra skulle hon inte i sina offentliga arbetsuppgifter längre formulera sig som hon gjorde i Scriptas gästbok, men hon tänker fortsätta att tala om de problem som finns bakom kommentarerna. Purra skriver att den misslyckade invandringspolitiken var ”den viktigaste orsaken” till att hon valde att gå med i politiken.

I sitt blogginlägg försvarar Purra även sitt parti, Sannfinländarna. Hon säger att partiets alla ställningstaganden och mål ”tål dagsljus” och ”bygger på logiska argument och demokratiska processer”.

”Mitt parti är inte rasistiskt”, skriver Purra.

”På den tiden var det ännu tillåtet att använda sarkasm”

Purra ägnar ett stycke i blogginlägget åt det grepp hon använde när hon skrev sina kommentarsinlägg på bloggen Scripta.

Purra uppger att hon i skrift ”leker med stereotyper, på gott och ont”. Hon skriver att hon gör sig lustig på mediernas bekostnad och skrattar åt de idéer som förekommer i dem. Enligt henne bör man läsa kommentarerna ”som en del av en större diskussion vid den tiden och det som skrevs i tidningar då”.

”Jag använder mig av ironi i nästan varje inlägg. Jag driver med mycket. På den tiden var det ännu tillåtet att använda sarkasm i kommunikation och det ledde inte i samma utsträckning till oavsiktliga och avsiktliga missförstånd som det gör i dag.”

Purra nekar till att hon i sina skrivelser skulle ha fantiserat om våld.

Mediekritik

I blogginlägget ägnar Purra ett längre avsnitt åt mediernas roll i fråga om hennes inlägg på bloggen Scripta. Enligt henne är det ”anmärkningsvärt att inte heller journalister, som är språkarbetare, längre kan tolka språk och hur det används”.

”Nyhetsspråket är inte lekfullt eller ironiskt, men tidigare kunde journalister ändå tolka även sådana texter.”

Purra menar att hennes kommentarer har ”uppfattats som om de vore helt och hållet seriösa”.

”När kommentarerna tas ur kontext och när man lägger ord i munnen på mig blir avtrycket också etter värre. Det påstås till och med att jag har skrivit saker som är totala motsatsen till det som har varit mitt budskap.”

Enligt Purra har mediernas uppmärksamhet fokuserat på valet av enskilda ord i stället för på budskapet i hennes texter.

Du kan läsa hela Riikka Purras blogginlägg här.

Riikka Purra.

Riikka Purra ber inte om ursäkt för tidigare inlägg

”riikka” publicerade bland annat rasistiska våldsfantasier.

Bakgrunden till inlägget är den nyhetsrapportering som i början av juni presenterade finansminister Purras gamla inlägg i Jussi Halla-ahos tidigare blogg Scripta.

Först meddelade Purra att hon inte tänker be om ursäkt för sina kommentarer. Nästa dag bad hon ändå om ursäkt för sina inlägg.

I juli ordnades en demonstration mot rasism i Helsingfors och en protestlista som kräver Purras avgång lämnades in till riksdagen.

Artikeln är en bearbetning och översättning av Yle Uutisets artikel Riikka Purra puolustautuu blogissaan, skriven av Eelis Bjurström, Veikko Eromäki och Linda Tammela. Översättningen är gjord av Milena Hackman.