Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Film: Kokomo City – ofiltrerad och orädd skildring av sexarbetande transkvinnor i USA

En kvinna med långt mörkt hår och ljus klänning och högklackat poserar på en säng.
Bildtext Dominique Silver är en av huvudpersonerna i Kokomo City. Hon bor i New York där hon arbetar med att sälja sex till män.
Bild: Magnolia Pictures

Fyra transkvinnor berättar ocensurerat hur det är att vara svart transkvinna och sexarbetare i Atlanta och New York. Det är intensivt, skärpt och underhållande.

Filmen börjar med Liyah Mitchell som sitter i sin säng och berättar om en gång då hon träffade en kund. När hon skulle börja suga av mannen märker hon plötsligt att han har en pistol på sig. Hon grips av panik, rycker åt sig pistolen, riktar den mot honom och trycker på avtryckaren. Men ingenting händer för den är inte laddad. Hon och mannen börjar istället slåss och brottas tills hon lyckas slå sig fri och gömma sig. Han kommer inte efter henne utan hoppar i sin bil och kör fort därifrån.

Senare hörs de per sms. Han är arg för att hon försökte skada honom och han förklarar att han alltid har vapnet med sig ”som skydd” när han ska träffa transkvinnor. Hon frågar om de ska träffas igen och ge det en ny chans. Och till slut blir jobbet gjort, som hon uttrycker det.

En kvinna tittar sig själv i spegeln och justerar sin topp.
Bildtext En av huvudpersonerna i dokumentären är Koko Da Doll, också känd som Rasheeda Williams.
Bild: Magnolia Pictures

”Stora bröst och kuk”

Kokomo City är en amerikansk dokumentär om transkvinnorna Liyah Mitchell, Dominique Silver, Koko Da Doll och Danielle Carter som bor i Atlanta respektive New York. I filmen berättar de ofiltrerat om sina liv och om hur det är att vara en svart transkvinna och sexarbetare i USA i dag. Filmen tar upp transfobi och snäva könsnormer överlag men i synnerhet hur fördomarna och stereotyperna tar sig i uttryck inom den afroamerikanska kulturen.

De fyra transkvinnorna berättar om den hårda utseendepress som ställs på dem och att det inte går att tjäna pengar utan att ha plastikopererat sig. Kunderna vill ha ”vackra kvinnor med stora bröst och kuk”, sägs det i filmen.

Det handlar mycket om sexualitet och lust. I filmen träffar vi också flera afroamerikanska män som funderar på sexuell attraktion, vad som är sexigt och svårigheterna med att öppet dejta en transkvinna.

En kvinna ligger på en säng och röker. I förgrunden en stor nallebjörn.
Bildtext Liyah Mitchell och de andra transkvinnorna tillåts vara sig själva i filmen.
Bild: Magnolia Pictures

Hot om våld

Dokumentären skildrar också hotet om våld som alltid är närvarande i en transkvinnas liv, inte minst hos de som arbetar med att sälja sex till män. Dominique berättar om en kund som slog henne i ansiktet efter att de haft oralsex och när han förstod att hon var transkvinna. ”Våldet kommer inte före orgasmen utan efter”, säger hon i dokumentären.

De berättar om sina vänner som har dött, flera av dem har ofta dödats av kunder. Liyah Mitchell konstaterar också att det bara finns två alternativ: att sluta sälja sex eller att bli mördad.

Efter att dokumentären spelats in har det värsta också hänt. I april sköts Koko Da Doll ihjäl i Atlanta, enligt polisen har tre transkvinnor skjutits till döds hittills i år i staden.

Ingen deppig film

Kokomo City är musikproducenten och musikern D. Smiths debutfilm och den har redan hunnit vinna flera pris på bland annat filmfestivalerna i Sundance och Berlin. Smith har jobbat i många år inom musikbranschen med artister som Lil Wayne, Katy Perry och CeeLo Green, men när hon kom ut som transkvinna år 2014 tog uppdragen inom musikbranschen slut.

När hon några år senare kom på att hon ville dokumentera transkvinnors liv på film tog hon kontakt med flera regissörer för att få hjälp med att förverkliga idén. Men eftersom ingen var intresserad av att ta sig an uppdraget bestämde hon sig för att filma dokumentären själv.

Genom sin film vill Smith visa att i verkliga livet är transkvinnor roliga, ledsna och sexiga.

”Vi har kroppsdelar som är våra kroppsdelar. Det är dags att anamma det. Nog med murarna som är byggda runt oss och som hindrar oss från att vara fullvärdiga medlemmar i samhället”, sade hon efter att filmen vunnit pris på Sundance Film Festival.

Kokomo City är en slående vacker film med ett rappt tempo och spännande bildberättande. Trots att filmen till stor del handlar om våld och fördomar är den långt ifrån deprimerande eller sorglig. Genom hela filmen löper en röd tråd av värme och humor och dokumentären är orädd, intelligent och ofta väldigt rolig.