Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands lag till U20-EM presenterades – spjutdamerna Cecilia Österberg och Malin Karell ingår i truppen

U20-EM i friidrott arrangeras i Israel och börjar om en och en halv vecka. Nu har Finlands 31-mannatrupp presenterats.

Bland deltagarna finns IF Åsarnas släggkastare Charlotta Sandkulla som är åtta i åldersklassens Europastatistik. Sandkullas årsbästa är bara en meter sämre än statistiktreans notering.

I damspjutet representeras Finland av trion Cecilia Österberg (IF Femman), Salla Koskimäki (Kaustisen Pohjan-Veikot) och Malin Karell (Sjundeå IF).

Se hela truppen på friidrottsförbundets webbplats.

EM-tävlingarna pågår den 7–10 augusti. Senast, för två år sedan i Tallinn, tog Finland fem medaljer: tre guld, ett silver och ett brons.

Sport

Louna Kasvio åttonde i EM–finalen i 400 meter medley – Ronny Brännkärr slog finländskt rekord

Louna Kasvio blev åttonde i finalen på 400 meter medley med tiden 4.39,73. 17-åriga Kasvio lyckades inte slå sitt personbästa hon spräckte under tisdagsmorgonens semifinaler i Bukarest. Det blev i stället en brittisk dubbelseger i finalen, där Abbie Wood segrade med tiden 4.27,45, efterföljd av Freya Colbert.

– Det kändes mycket tyngre än på morgonen. Att simma 400 meter medley två gånger under en dag är ganska tungt, kommenterar Kasvio.

Ronny Brännkärr slog finländskt rekord i semifinalen på 50 meter ryggsim med tiden 23,85. Tiden räckte trots det inte till en finalplats.

I damernas stafett i 4x50 meter frisim blev Finland åttonde med tiden 1.39,70. I det finländska laget simmade Fanny Teijonsalo, Laura Lahtinen, Lotta Upanne och Kiia Metsänkonkola.

Finland blev åtta även i herrarnas stafett i 4x50 frisim. Niko Mäkelä, Ronny Brännkärr, Miikka Ruohoniemi och Ari-Pekka Liukkonen mäktade med tiden 1.26,57.

OK Trian får Borgås idrottspris

Borgås idrottspris, Årets idrottsgärning 2023, tilldelas orienteringsföreningen OK Trian som arrangerade Jukolakavlen i Ebbo sommaren 2023. Prissumman är 2 000 euro.

I Venla- och Jukolakavlen deltog sammanlagt 18 061 orienterare och lag från 18 olika länder hade anmält sig. I arrangemangen deltog över 1 500 frivilliga och tusentals åskådare var på plats. Evenemanget var det största idrotts- och publikevenemanget som någonsin arrangerats i Borgå.

För första gången i Jukolakavlens historia arrangerades tävlingen på ett kolsmart sätt, och kunskapen om att arrangera evenemang på ett ansvarsfullt sätt har sammanställts till en handbok för evenemangsarrangörer.

Den regionalekonomiska effekten av Jukolakavlen var cirka 8 miljoner euro.