Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Två inbrott kastar skugga över Agricola-sällskapets flytt in i den gamla skolbyggnaden i Pernå kyrkoby

Två kvinnor i medeltida dräkter står bredvid ett stort träbord.
Bildtext Agricola-sällskapet sköter om Agricolamuseet som tillsvidare finns i en gammal banklokal i Forsby. På arkivbilden Tuovi Putkonen och Marjo Vuokko.
Bild: Yle / Mira Bäck

Efter många om och men är det meningen att Agricola-sällskapet i Pernå ska få flytta in i den gamla skolan i Pernå kyrkoby i Lovisa. Men tillvaron har inte börjat i harmoniska tecken.

Agricola-sällskapet förbereder sig på att ta över Kyrkoby skola i Pernå. Hyresavtalet börjar den första augusti, men medlemmarna i sällskapet har redan varit på plats för att städa upp. Skolbyggnaden har stått tom i några år.

Meningen är att Agricolamuseet som sällskapet förvaltar över ska flytta till den gamla skolan.

Sällskapet säger sig också ha andra planer som de inte ännu är villiga att avslöja. Klart är i alla fall att den gamla skolan ska bli ett verksamhetscentrum med utrymme för alla.

Verksamheten i den gamla byggnaden har ändå fått en tråkig start, eftersom någon brutit sig in i huset två gånger på en vecka.

Tjuven har bland annat skrivit hotelser på krittavlan och lämnat kaffekokaren på. Den eller de har tagit sig in med våld och därmed också orsakat skada på en del av huset.

Gult trähus.
Bildtext Skolanverksamheten i byggnaden avslutades efter vårterminen 2020.
Bild: Yle / Mira Bäck

Agricola-sällskapet gav vandalerna en chans att anmäla sig själva, men eftersom ingen tagit kontakt kommer man att polisanmäla saken, säger Mia Aitokari som är aktiv inom sällskapet.

Låsen på huset är redan bytta och videoövervakning ska installeras.

Agricola-sällskapet i Pernå grundades 2005. Föreningens syfte är att värna om Mikael Agricolas minne och att bedriva kulturverksamhet på hans födelseort.

Sällskapets flytt in i den gamla skolbyggnaden har behandlats i olika politiska organ vid flera tillfällen. Staden ville sälja skolan medan sällskapet endast var förberedda att hyra byggnaden.

Diskussion om artikeln