Hoppa till huvudinnehåll

Politik

HS: Näringsminister Rydman har använt grovt rasistiskt språk i privata meddelanden till exflickvän – överväger polisanmäla tidningen efter publiceringen

Uppdaterad 27.07.2023 22:36.
Wille Rydman istuu ja katsoo sivulle. Hänellä on puku päällä.
Bildtext Wille Rydman vill inte ge medierna någon kommentar.
Bild: Lauri Karo / Yle

Helsingin Sanomat har publicerat grovt rasistiska meddelanden som näringsminister Wille Rydman ska ha skickat till sin före detta flickvän. Rydman skriver på X (tidigare Twitter) att han överväger att polisanmäla tidningen.

Tidningen Helsingin Sanomat har tagit del av och publicerat meddelanden från 2016 som näringsminister Wille Rydman (Sannf) ska ha skickat till sin dåvarande flickvän. Meddelandena genomsyras av ett rasistiskt språk.

Rydman har varken gett en kommentar till Helsingin Sanomat eller till Yle Uutiset, men han har yttrat sig på X.

”Ökenapor” och ”somaliska liljekonvaljer”

Då Rydman ska ha skickat meddelandena var han 30 år gammal och riksdagsledamot för Samlingspartiet. Han satt också i både grundlagsutskottet och förvaltningsutskottet.

Meddelandena är alltså alla från en konversation mellan Rydman och hans före detta flickvän. Det är hon som har delat dem med Helsingin Sanomat.

Svenska Yle har valt att publicera citaten eftersom ärendet handlar om en person i maktställning på ministernivå och språket som används då får en samhällelig relevans.

Svenska Yle har inte sett den ursprungliga meddelandekedjan. Alla meddelanden i denna artikel är översatta av redaktören.

Helsingin Sanomat uppger att tidningen har granskat dem i deras ursprungliga kontext.

I en konversation om blomplantering jämför Rydman liljekonvaljen med somalier: ”Men när den där jäkla liljekonvaljen en gång har planterats här på tomten så finns den plötsligt överallt och förökar sig som somalier. Så om du vill ha somaliska liljekonvaljer i blomrabatten så finns här nog, och de går att flyttas.”

I andra meddelanden som Rydman ska ha skickat till sin flickvän kallade han personer från Mellanöstern, eller andra personer med andra etniska bakgrunder, ”obegripliga apor” och ”ökenapor”.

Samma år rapporterades det att arbetsgivare i Belgien kunde komma att förbjuda muslimer att använda huvudduk på arbetsplatsen. Rydman kommenterade enligt HS nyheten så här: ”Jag skulle ändå hellre förbjuda dem som använder huvudduk än själva duken”.

Delade islamofobisk låttext

Förutom det delade Rydman också rasistiskt innehåll skapat av andra, bland annat en omskriven version av Jukka Kuoppamäkis 1970-talslåt Sininen ja valkoinen. Den sannfinländska 2000-talsversionen handlar om en muslim som har lämnat sitt hemland.

Det är den sannfinländska riksdagsledamoten Juho Eerola som står bakom den nya låttexten, vilket han också har bekräftat till HS.

Medan Kuoppamäkis originaltext hyllar Finlands natur driver Eerola med en muslimsk invandrares tro och påstår att han har våldtagit en kvinna.

År 2016 var Eerola ordförande för förvaltningsutskottet, där Rydman då som medlem representerade Samlingspartiet. Eerola ska ha gett texten till Rydman nedtecknad för hand på baksidan av en föredragningslista.

Enligt HS ser Eerola ingen problematik i att låttexten kopierades antingen före eller efter ett utskottsmöte där de två männen bland annat behandlade lagförslag kring internationellt skydd, offer för människohandel och utlänningslagen:

”Vi har konstnärlig frihet, klart man får skriva”, säger Eerola till HS.

Kallar sig själv nazist

I en meddelandeväxling mellan den dåvarande flickvännen och Wille Rydman skriver flickvännen att hon ”i hemlighet tycker om hebreiska namn” och att hon skulle vilja ge en framtida son namnet Immanuel i andra namn.

På det svarar Rydman:

”Vi nazister gillar inte riktigt såna där judegrejer.”

Yaron Nadbornik, ordförande för de judiska församlingarnas centralråd i Finland, kommenterade HS-artiklen på torsdagskvällen. På X skriver han att han och det judiska samfundet aldrig har fått något annat än stöd och hjälp från Rydman.

”Det lönar sig att leta efter judehat på annat håll. Rydman har varit vår vän i flera år och enligt min uppfattning är han det fortfarande.”

Överväger polisanmälan

Wille Rydman vill inte kommentera meddelandena till vare sig HS eller Yle. På X skriver han ändå att han inte vill bortförklara meddelanden som han möjligtvis har skickat för flera år sen, på grund av att det skulle legitimera artikeln och publiceringen av meddelandena.

Rydman skriver också att han överväger att ta tidningen till rätten över artikeln. Det skulle inte vara första gången.

Polisen håller för närvarande på med en förundersökning om av en utredningsbegäran som Rydman har lämnat in. I fjol publicerade HS en artikel om trakasserianklagelser mot Rydman. Då hade de bland annat intervjuat samma före detta flickvän som nu har delat meddelandena med dem.

Purra: En politiker har också sina privata kretsar

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra säger till Yle Uutiset att Rydmans meddelanden är osakliga, men att det är frågan om en privat konversation mellan två personer som då var i ett parförhållande.

”Jag varken kan eller vill ta ställning till något sådant. En politiker är en offentlig figur, men har också sina privata kretsar”, skriver Purra till Yle.

Enligt henne är det tydligt att målet är att skada Rydman, med tanke på tidigare erfarenheter mellan de inblandade parterna.

Artikeln uppdaterades 27.7.2023 klockan 22:35 med Yaron Nadborniks inlägg på X.