Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kuppen i Niger: Ryska flaggor vajar bland upprorsmakarnas anhängare – men Ryssland har fördömt kuppen

Utbrända bilar på en parkeringsplats i Niamey i Niger.
Bildtext Bilar har brunnit utanför Nigeriska partiet för demokrati och socialisms högkvarter i Nigers huvudstad Niamey.
Bild: EPA-EFE

Nigers armé har meddelat att de stöder de trupper som tog president Mohamed Bazoum till fånga i onsdags. Vem som nu leder det afrikanska landet är oklart.

Nigers armé har på torsdagen meddelat att de stöder den gruppering som på onsdagen genomförde ett kuppförsök i Niger, ett afrikanskt land som delvis ligger i Sahara och delvis i Sahelområdet.

Anhängare till onsdagens kupp har på torsdagen angripit den störtade presidentens parti och tänt eld på partiets högkvarter. Även bilar har bränts utanför partikansliet.

President Mohamed Bazoum togs tillfånga i fredags, och sedan dess har ett flertal länder och organisationer meddelat att de fördömer kuppen. Nu har också Ryssland gått ut med samma uttalande.

Både USA och Frankrike har tidigare haft kolonier i Niger, och har fortfarande militärbaser i landet. De hör också till länderna som fördömer kuppen.

Anhängare: ”Ner med Frankrike”

I huvudstaden Niamey har kuppanhängare tagit sig ut på gatorna för att demonstrera.

Hundratals personer har samlats utanför nationalförsamlingen, vissa med ryska flaggor i hand och andra med handskrivna skyltar med texterna: ”Ner med Frankrike” och ”ut med utländska baser”.

Också grannländerna Burkina Faso och Mali har haft kupper som grundar sig i islamistiska uppror under de senaste åren. I bägge länder har de nya militära ledarna vänt ryggen åt Frankrike och näsan mot Ryssland.

”Jag hoppas att de kommer att göra staden säker och hjälpa oss nå bättre förhållanden, vi har nämligen bra resurser för det. Jag bryr mig inte om ifall de vill gå i Burkina Fasos eller Malis fotspår”, säger en kuppanhängare till BBC.

En grupp officerare i Niger meddelade i ett tv-tal att de gjort slut på president Mohamed Bazoum styre. Armétalesmannen Amadou Abdramane längst fram.

Niger: Upproriska soldater säger sig ha störtat presidenten och regeringen

Franskt militärplan har landat trots stängda gränser.

För tillfället finns det inga bevis på ryskt inflytande i kuppen. Under de senaste veckorna har några civila grupper i Niger däremot efterfrågat att landet skulle göra som grannländerna, alltså ta avstånd från Frankrike och gå emot Ryssland.

Militärjuntan har gett en tillsägelse åt Frankrike efter att ett franskt stridsflygplan landade på en flygvapenbas på torsdag morgon, trots stängda landsgränser.

Källa: BBC