Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya anklagelser mot Donald Trump och hans medhjälpare gällande de hemligstämplade dokumenten

USA:s expresident Donald Trump framträdde vid en domstol i New York i april i år.
Bildtext USA:s expresident Donald Trump framträdde vid en domstol i New York i april i år.
Bild: Lehtikuva

USA:s expresident Donald Trump och två av hans medhjälpare anklagas för att ha försökt radera material från övervakningskameror i Mar-a-Lago, dit Trump tagit hundratals hemligstämplade dokument.

Federala åklagare i USA har tillkännagivit nya, viktiga åtalspunkter mot expresidenten Donald Trump och två av hans medhjälpare vad gäller hanteringen av hemligstämplade dokument.

Det här gäller alltså de hundratals dokument som Trump tog med sig till sitt residens och sin privata klubb Mar-a-Lago i Florida då han lämnade Vita huset 2021.

Det ursprungliga åtalet angående dokumenten, på 37 åtalspunkter, utökas nu med ytterligare några åtalspunkter.

Nu åtalas Trump, fastighetsskötaren i Mar-a-Lago och en av Trumps medhjälpare för att ha försökt radera material från övervakningskamerorna i residenset efter att det utfärdats en stämningsansökan angående övervakningsfilmerna.

Det handlar alltså om att de försökt dölja och förstöra bevismaterial.

Medhjälparen Walt Nauta omfattades redan av det ursprungliga åtalet, men en del av de nya åtalspunkterna riktas också mot fastighetsskötaren Carlos de Oliviera.

En talesman för Trump beskriver de nya anklagelserna som ännu ett ”desperat och misslyckat försök från den kriminella Bidenfamiljen och deras justitieministerium att trakassera Trump och hans omgivning”.

På torsdagen hade Trumps advokater ett möte med medarbetare hos den särskilda åklagaren Jack Smith. De ska ha informerats om det kommande åtalet gällande Trumps försök att påverka resultatet av presidentvalet 2020.

Källor: New York Times, AP