Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En parallell verklighet – hundratusentals signaturer deltar i narkotikahandeln på Telegram

Butiken är öppen dygnet runt, signalerar den har videon på Telegram.

Polisen bedömer att det finns hundratusentals användarnamn i grupper där droger köps och säljs på Telegram.

Om telefonen inte var på tyst skulle den pipa oavbrutet. På meddelandeappen Telegram kommer det in fler annonser om olika droger till salu än man hinner läsa.

Bara under ett dygn stiger antalet långt över 10 000.

Yle Uutiset har i ett drygt halvår följt med droghandeln på Telegram. Det är för närvarande den största plattformen för narkotikahandel i Finland. I diverse Telegramgrupper som ägnar sig åt drogbusinessen finns det både de som säljer stora partier och tillfälliga, minderåriga kunder.

Telegram är anonymt och enkelt – och därför populärt.

På Telegram är det omöjligt att säga hur många annonser som är äkta, eftersom de som annonserar är anonyma. De bilder på narkotika som publiceras i chattgrupperna går ändå inte att hitta på andra ställen online.

Grupper och kanaler på Telegram sorteras efter sökord och dessutom kan man dela länkar till andra kanaler på en kanal.

Yle har följt med diskussioner och annonser på över 40 kanaler. Videosnuttar, bilder och meddelanden i den här artikeln är plockade från Telegramkanaler där droger säljs.

Namnen på kanalerna publiceras inte, eftersom Yle inte vill uppmuntra någon att gå med i dem.

Kanalerna har infiltrerats med hjälp av täcknamn, så det är frågan om ett exceptionellt sätt att samla information. Det sättet har använts eftersom det är omöjligt att följa med meddelandetrafiken på kanalerna på något annat sätt och frågan är samhälleligt viktig.

På de kanaler som Yle följde med fanns i slutet av juli sammanlagt 82 139 prenumeranter eller medlemmar. Antalet ökade med 9 219 prenumeranter under de två sista veckorna.

I den här artikeln berättar vi hur narkotikahandeln på Telegram ser ut.

I grupper på Telegram säljs alla slags droger från piller till narkosmedlet ketamin. - Spela upp på Arenan

En person som kallar sig Don Patron gör på Telegram reklam att hen säljer obegränsade mängder cannabis.

I partihandelskanalen hen har hand om plingar ett meddelande om tio procents rabatt på att alla dagens beställningar och att leveransen är gratis vart som helst.

På kanalen säljs cannabis kilovis. På samma kanal förekommer också annonser om kokain, amfetamin, ecstasy och THC i vätskeform – alltså den narkotiska substansen i cannabis.

Kanalen är av det slag att den intresserar Polisen.

Kanalen har över 2 300 prenumeranter, men den är inte den enda i sitt slag. Många städer, kommuner och stadsdelar har sina egna försäljningskanaler på Telegram. I dem gör säljarna reklam för sina produkter och söker kunder.

På kanalerna kan man köpa droger antingen i gram eller i kilo. Köparna är alltså antingen återförsäljare eller droganvändare. En del av köparna på säljkanalerna på Telegram är antagligen tillfälliga användare. Men bland dem finns också de som är beroende och de som sysslar med partihandel.

En ojämn, vit klump av narkotika på ett plastlock.
Bildtext Den här bilden publicerades i juli på Telegram åtminstone på kanaler för droger i Dickursby, Kotka, Riihimäki, Tavastehus, Hyvinge, huvudstadsregionen och Vanda. Enligt säljaren är det en bild av rent kokain direkt från importören.
Bild: Telegram

För bara några år sedan behövde en person som ville köpa droger klara av att installera en krypterad Torwebbläsare, använda den och hitta en handelsplats. Nu kan vem som helst ladda ner en app och kanalerna är lätta att hitta.

Polisen är medveten om kanalerna och håller ett öga på dem. Att stänga dem är ändå i praktiken omöjligt. Att tänka i de banorna är lite som att tänka att man stänger ner internet för att stoppa narkotikahandeln på nätet.

På vissa kanaler lägger både köpare och säljare ut meddelanden. Största delen av kanalerna är ändå säljkanaler, där bara säljare gör reklam.

Labbtillverkat amfetamin med bred marginal för utblandning. Kontakt via secret chat

Polisen bedömer att det sammanlagt finns hundratusentals signaturer på droghandelskanalerna på Telegram.

Hur många narkotikaanvändare det finns i Finland kan man bara försöka gissa sig fram till. Den mest pålitliga bilden av mängden droger som används på befolkningsnivå får man via den avloppsvattensundersökning som Institutet för hälsa och välfärd (THL) gör. Förra året fanns det sammanlagt över 600 kilo rent kokain, amfetamin, metamfetamin och MDMA i avloppsvattnet från tio städer i Finland.

De senaste uppgifterna från i år är oroväckande: I synnerhet kokainet ökar i popularitet.

Avloppsvattenundersökningen ger också möjlighet att dra indirekta slutsatser om om betydelsen av polisbeslag.

När den amerikanska federala polisen FBI:s operation Greenlight kom åt hemliga meddelanden mellan kriminella i olika länder ledde det till att Centralkriminalpolisen år 2021 beslagtog hela 500 kilo narkotika.

Efter beslaget minskade mängden droger i avloppsvattnen.

På Telegramkanalerna är utbudet stort och det verkar inte råda brist på något just nu.

Kriminalkommissarie Hans Fagerström vid Centralkriminalpolisen deltog i FBI-operationen och till hans jobb hör att utreda den internationella narkotikahandeln.

– Internationellt är utbudet av narkotika så stort att det inte går att få slut på det med beslag. I Greenlightoperationen kom vi åt hela nätverk.

Tio procents rabatt på alla kilobeställningar i dag, erbjuder den här reklamfilmen. - Spela upp på Arenan

Kringresande säljare lockar kunder via Telegram

På Telegram publicerar samma säljare identiska bilder, videon och annonser på flera kanaler.

Affärer görs runt om i Finland. Enligt Polisens uppgifter reser vissa säljare runt i olika städer för att sälja sina varor. Under resans gång lägger de ut annonser om de droger de har till salu.

Enligt Telegramtrafiken är de kringresande säljarna ofta återförsäljare som kommer för att sälja till exempel amfetamin eller opiaten subutex.

Kriminalkommissarie Juha Korhonen vid Polisinrättningen i Östra Finland har följt med narkotikahandeln i 33 års tid. Han säger att säljarna kommer från huvudstadsregionen till landsorten för att få bättre priser.

– Vi har flera fall av kringresande säljare som fortsätter handeln fast de åker fast emellanåt, säger Korhonen.

Den här videon har publicerats flera gånger i olika säljgrupper på Telegram - Spela upp på Arenan

Enligt kriminalkommissarien blir de stora drogpengarna inte kvar i regionerna. De pengar återförsäljarna tjänar går åt till att leva och till narkotikabruk.

De stora pengarna rör sig bland partihandlarna, som Don Patron.

Kriminalkommissarie Hans Fagerström vid Centralkriminalpolisen vet att största delen av narkotikapengarna kan spåras utanför Finlands gränser.

– Pengarna rör sig till Nederländerna, Spanien, Balkanområdet och till plånböcker någonstans i cyberrymden.

Det är inte bara antalet meddelanden som verkar stort, det samma gäller mängden produkter som bjuds ut till försäljning. På någon kanal säljs kilovis av cannabis och betalningen sker i den virtuella valutan Bitcoin.

– Betalningen kan också ske kontant. Polisen kan också spåra virtuell valuta, säger Fagerström.

Cannabisplantor i ett odlingsrum.
Bildtext Den här bilden publicerades 27.12.2022 i en Telegramgrupp där cannabis säljs kilovis. Med bilden följde texten ”PROCESS & PROGRESS”.
Bild: Telegram

Yle bad Don Patron om en intervju via Telegram. Han svarade aldrig, men tog en skärmdump av intervjuförfrågan.

God service säljargument

Säljarna verkar konkurrera med sin service. De erbjuder sina kunder, vare sig det gäller en portion eller en stor mängd narkotika, gratis hemtransport så gott som var som helst i Finland.

För en liten tilläggsavgift kan man beställa varorna till en gömma i terrängen. Flera säljare uppger att de erbjuder sin service dygnet runt. Droger kan man alltså få hemlevererade oberoende av tid och ort.

Välkommen till avslappnade affärer

Ärlig försäljare!

Våra förare är hela tiden startklara. Efter betalning också livetracking, så du kan följa med försändelsen i realtid

Polisen uppger att service faktiskt är ett konkurrensknep. Säljarna skapar ett varumärke kring sig själva och de produkter de säljer.

– Med servicen gör man den egna produkten intressant, säger Juha Korhonen från Polisinrättningen i Östra Finland.

Både köpare och säljare är rädda för ”råttor”

Att ett meddelande på Telegram är äkta kan man inte vara säker på. Enligt Polisen är det också möjligt att att en del bara presenterar sig som säljare och rånar kunden på pengarna. Både köpare och säljare försöker alltså intyga sin pålitlighet på grund av risken för rån.

På vissa kanaler frågar köpare också om säljare är pålitliga. I vissa fall har bilder av handelsparter som befunnits opålitliga publicerats på kanaler. På så gott som alla kanaler förekommer hot mot ”råttor”.

Falsk råtta. Akta er, jag vet vem det är

Säljer salt och stjäl pengarna

Då och då ställs Polisen inför konflikten mellan köpare och säljare. Kriminalkommissarie Juha Korhonen säger att alla våldsdåd inte kommer i dagen av bland annat två skäl: Våldet har inträffat på grund av ett brott, droghandel – eller den andra orsaken, rädsla.

De som har upplevt våld vågar inte föra det på tal, eftersom de befarar att det leder till mer våld. Polisen hoppas ändå att drabbade ska tala om det som har hänt, för utan att myndigheterna ingriper kan våldsspiralen förvärras.

– Vi har stött på fall där den som är skyldig pengar blir fastbunden och utsatt för olika slags våldshandlingar. I värsta fall filmas handlingarna och sprids på webben, säger Korhonen.

Drogproblemet syns inte om man blundar

Droghandeln på Telegram ger en krass bild av verkligheten. Under det halvår som Yle följer med narkotikaförsäljningen framgår det att stora mängder droger ständigt importeras till Finland. Till exempel de som säljer subutex verkar vara utan varor att sälja bara enstaka dagar då och då.

Den verkligheten syns inte nödvändigtvis i gatubilden i alla städer eller i alla människors vardag. Det gör det enkelt att blunda för problemet.

Kriminalkommissarie Juha Korhonen säger att inte ens alla poliser inser hur enkel och allmän narkotikahandeln är i dag.

Det är ändå något som berör så gott som varje finländare, eftersom drogvärldens tentakler sträcker sig till många olika nivåer i samhället.

Det mänskliga lidandet drabbar inte bara individuella användare utan också deras familjer och anhöriga.

Inverkan på samhället kan man bedöma till exempel genom antalet narkotikadödsfall, statistik över narkotikabrott och diagnoser som orsakats av narkotika inom hälsovården. Alla de här problemen ökar.

Attityder och ungas experimenterande med narkotika kan man bedöma enligt skolhälsoundersökningar. Undersökningarna visar att kring 11 procent av elever i klasserna 8 och 9 accepterar cannabisbruk.

De skador som drogbruk orsakar beräknas kosta skattebetalarna närmare 300 miljoner euro per år.

Alla som arbetar inom rusmedelsvården eller är experter på området säger att det bästa och mest effektiva sättet att minska narkotikaproblemet är att förebygga. Det satsar man ändå en bråkdel på jämfört med att åtgärda skadorna i efterhand.

Grovt sett kunde man säga att beslutsfattarna är redo att betala för följderna av drogbruk, men inte villiga att sätta pengar på att åtgärda själva problemet.

Kanske orsaken är att drogvärlden är obehaglig och våldsam.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel ”Rotille kuulaa!” – Soluttauduimme huumeita myyviin Telegram-ryhmiin, joista paljastui väkivaltainen ja raaka rinnakkaistodellisuus av Anu Rummukainen och Toni Pitkänen. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.

Diskussion om artikeln