Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frysjordgubbar dras bort från butikerna – plast hittades i produkterna

Uppdaterad 28.07.2023 12:07.
Djupfrysta jordgubbar.
Bildtext Butikerna drar in frysjordgubbar och produkter som innehåller jordgubbe.
Bild: All Over Press

Nu ska ett flertal sorter av frysjordgubbar och djupfrysta produkter som innehåller jordgubbe dras från marknaden, uppger bärföretaget Arctic International.

Produkterna har sålts under märkena Menu, Pirkka och Marjex samt som Lidls produkter. Deras Bäst före -datum är antingen april, maj eller juni 2025.

Enligt Arctic International har plast hittats i en del av produkterna som nu dras från marknaden. Produkterna motsvarar inte företagets standarder och uppfyller inte krav på produktsäkerhet. Alla produkter dras från butikerna som en försiktighetsåtgärd.

Produkterna har sålts i S-,K-, och Lidl-butikerna och i Kespros och Valio Aimos partiaffärer.

Arctic International ersätter de felaktiga produkterna, och ber kunder som köpt produkterna att kontakta företaget.

Inrikes

Kulturföreningen Kultti sågar nedskärningarna i kulturtidskriftsstödet

Kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifternas förbund Kultti kritiserar regeringens planer på att skära ner stödet för kulturtidskrifter med 15 procent.

Det slutliga beslutet ska ännu fattas av riksdagen och föreningen efterlyser nu ett ingripande med hjälp av politisk styrning. Enligt Kultti handlar det om de små tidskrifternas överlevnad.

”Detta är en verklig katastrof för många specialtidskrifter, och kommer att leda till att flera av dem tvingas lägga ner sin verksamhet. De kontinuerligt stigande tryckkostnaderna och postningspriserna har inneburit stora svårigheter för tidskrifterna under de senaste åren, redan utan detta chockbesked”, säger Kultti rf:s ordförande Tuomas Rantanen i ett pressmeddelande.

Rantanen påpekar att massmedierna redan drastiskt skurit ner på kritik och kulturartiklar i allmänhet och nu hotas mångfalden av röster hotar försvagas ytterligare.

Källa: Kultti rf:s pressmeddelande

Näsijärvi höyryää pakkassäässä.

Börselen blir dyrare strax före Slottsbalen

Lugnt väder och minusgrader höjer priset på el i Finland.

En person står och tittar på ett par nya jeans i en affär.

EU förbjuder bränning av splitternya kläder – inga osålda plagg får förstöras

De största tillverkarna är de som påverkas snabbast.