Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nästan var fjärde skuldsatt finländare under 25 är djupt skuldsatt – regeringen vill ta itu med det

En person tittar på en snabblånssida i sin mobil.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Upp till 22 procent av finländare i åldern 18–24 som har skulder i indrivning är svårt skuldsatta. Det visar en rapport som inkassoföretaget Intrum har gjort.

Andelen svårt skuldsatta inom gruppen skuldsatta 18–24-åringar har också ökat betydligt under de senaste åren.

Enligt riksdagsledamot Pihla Keto-Huovinen (Saml) är den här överskuldsättningen på en oroande nivå.

Enligt Keto-Huovinen hade många personers skuldsättningsproblem kunnat undvikas ifall de haft tillgång till bättre information.

”Många lämnas till att överleva ensamma”, säger Huovinen i ett pressmeddelande, som efterlyser behovet av ekonomisk expertis.

Regeringen tänker försöka öka den ekonomiska kunskapen bland finländarna och ge skuldsatta personer rådgivning så att de kan ta sig ur skuldträsket. Dessutom ska de försöka motverka spelproblem.

Regeringen Orpo kommer också att bedöma vilka förändringsbehov det finns i strukturerna gällande skuldsättningsproblemet och skuldsattas betalningsförmåga.

Keto-Huovinen säger att överskuldsättningens effekter både orsakar betydande skada för den skuldsatta och för hens närstående.

”Vi måste skapa en väg ut ur skuldgropen för människor”, säger hon.

Artikeln uppdaterad 28.7.2023 klockan 13.10 med en rättelse: Tidigare stod det att nästan var fjärde finländare i åldern 18–24 är svårt skuldsatt. Den riktiga siffran handlar om gruppen 18–24-åringar som har skulder i indrivning – inom den gruppen är nästan var fjärde svårt skuldsatt.