Sjukskötare på akuten: ”Vi har varit lite som ett fotbollslag som har kämpat och hållit ihop”
Janne Smeds är sjukskötare på Vasa centralsjukhus. Han säger att arbetssituationen på akutmottagningen blivit bättre.
– Vi har haft en riktigt bra natt, säger Smeds efter att han gått av nattskiftet kl 07:15 på fredagen. Vi hade många patienter fram till tvåtiden i natt, men sen lugnade det ner sig.
Sommarhelger och -nätter kan vara tuffa, konstaterar Smeds. Men överlag har situationen på akuten blivit bättre sen i våras, då personalen gjorde en anmälan om missförhållanden till Regionförvaltningsverket.
– Vi har klarat oss bättre än vi var rädda för i våras. Vi har haft våra tunga skift men vi har varit lite som ett fotbollslag som har kämpat och hållit ihop.
Att personalen på akuten tagit flera skift har hjälpt upp situationen, även om det naggat fritid, semestrar och familjeliv i kanten.
Janne Smeds lyfter också på hatten för hur man på H-huset skött sig, samt avdelningarna i ”periferin”, alltså runtom i välfärdsområdet. Patienter har kunnat slussas vidare och deras tid på akuten har förkortats betydligt.
”Vi uppfyller inga önskemål”
Tiden som patienter är på akuten har kunnat förkortas betydligt. Det är mycket glädjande, inte minst i patientsäkerhetshänseende, säger Smeds.
Det har samtidigt framkommit en del klagomål över det att patienter skjutsats mellan avdelningar som ligger i olika kommuner i välfärdsområdet, just för att de inte ska behöva ligga på akuten.
– Tyvärr är det så alla sängar behövs – från Jakobstad till Kristinestad. Att man hellre skulle ligga på akuten - det är nästan befängt, säger Smeds. Här är det ju ”cirkus”!
Janne Smeds hoppas att alla kunderna blir korrekt bemötta, även om de kanske inte får det svar de vill ha, eller sina önskemål uppfyllda.
Han säger att den första vårdbedömningen borde göras per telefon, då man ringer 116 117. Nästa bedömning görs sedan om och när man kommer till akuten och personalen ser patienten.
– Då är det min yrkesuppgift att avgöra om du hör hit, eller kan vi hitta en annan, mer adekvat vårdform. Det är inte alltid den som patienten vill ha.