Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stämningen på topp när FC Lovisa tar över Olympiastadion på lördagen - två bussar med fans åker med för att heja

Uppdaterad 28.07.2023 16:54.
Tränaren för FC Lovisa Niclas Mattson står vid en hamn med båtar i bakgrunden.
Bildtext Tränaren Niclas Mattsson tror att FC Lovisa har stora chanser att ta hem guldet på lördagen.
Bild: Hanna Nordman / Yle

FC Lovisa har stigit i seriesystemet år för år och nu är de bland topplagen i division tre. På lördag är de redo att ta hem guldet i Roots cup i Olympiastadion.

På lördag morgon blir det tidig start mot huvudstaden för damfotbollslaget FC Lovisa, de ska nämligen spela finalmatch i Roots Cup som äger rum på Olympiastadion i Helsingfors.

Niclas Mattsson som är ordförande och tränare för FC Lovisa berättar att det är nervöst, men laget ska ännu träffas ikväll för att gå igenom morgondagen.

– I början kommer det säkert vara nervöst, men jag tror att när matchen kommer igång så glömmer spelarna allt och kan koncentrera sig på fotbollen.

Mattsson berättar att det blir lagets sjuttonde säsong tillsammans. Många av spelarna har spelat länge tillsammans och i olika lag, som sedan har satts ihop.

– Alla spelare är från Lovisa, så det känns bra att det finns så många flickor som spelar fotboll här i Lovisa.

Mattsson berättar att laget har stigit i seriesystemet år för år. Nu är de bland topplagen i division tre.

– Säsongen har gått bra, vi har vunnit mot alla lag som spelar i division ett och två i alla cupmatcher, så det har gått över förväntningarna.

Fotbollsmatch mellan två damlag utomhus.
Bildtext Både FC Lovisa och Tolkis Bollklubb spelar finalmatcher på lördagen, damlagett klockan 13 och herrlaget från Borgå klockan 18.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Man kan undra vad som är hemligheten bakom en så här bra framgång.

– Hemligheten är säkerligen att spelarna och tränarna känner varandra så bra. När man känner varandra är det enklare att kommunicera och man kan säga vad som helst, man vet vad som är allvar och vad som är lek.

Finalmatchen i Roots Cup spelas klockan 13 på lördag på Olympiastadion där FC Lovisa möter FC Nokia.

– Våra chanser är stora och det är nog meningen att vi ska ha bollen imorgon och inte dom.

Det är med glädje som Mattsson berättar att de har fått två bussar fyllda med supportrar som kommer med och hejar på FC Lovisa till guldet.

– Mellan 100 och 200 Lovisabor kommer och kolla till arenan vilket är roligt, det ser litet ut i en så stor arena men för oss är det jättemycket.

Man kan också streama matchen via Ruutu+.

– Jag har precis skickat vår öppningselva och vår spelinformation så att Ruutu har något att jobba på, vilket känns lite lustigt. Det är bra att de ger samma möjligheter till oss som till stora föreningar, säger Mattsson.

Diskussion om artikeln