Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Enligt grundlagen ska en minister vara redbar – vi frågade en rättsvetare vad det egentligen betyder

Uppdaterad 03.08.2023 09:51.
Sannfinländarna Vilhelm Junnila, Riikka Purra och Wille Rydman. Bildmontage.
Bildtext Sannfinländarnas Vilhelm Junnila, Riikka Purra och Wille Rydman har alla i offentligheten anklagats för rasistiska uttalanden.
Bild: Lehtikuva, Yle

Flera av våra ministrars beteende kan ifrågasättas utifrån grundlagen, säger rättsvetaren Markku Suksi.

På kort tid har en minister redan lämnat sin post på grund av rasistiska uttalanden – och det fortsätter att storma kring två andra.

I Finlands grundlag står det att ministrarna ska vara kända för sin redbarhet, det vill säga sin pålitlighet och hederlighet.

Vi har frågat Markku Suksi, professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi, vad det här egentligen betyder och hur grundlagsenligt det är med ministrar som har uttalat sig rasistiskt.

– Bestämmelsen uttrycker inte egentligen något som direkt passar in som ett kriterium för att för tillfället utesluta någon av de personer som just nu sitter i regeringen. Jag tänker mig att de uppfyller kraven för redbarhet.

Vad innebär då redbarhet? Enligt Markku Suksi är det tolkningsbart och utformat så att det ska passa in på de flesta finländare.

– Det handlar om att personen som är tilltänkt som minister i allmänhet ska anses vara pålitlig och samvetsgrann. Man har inte tänkt sig att man ska behöva besitta några höga moraliska kvalitéer. I princip ska en vanlig människa duga som minister.

Professor Markku Suksi, september 2016.
Bildtext Markku Suksi är professor i offentlig rätt vid Åbo Akademi.
Bild: Yle/Mattias Simonsen

Rasism strider mot grundlagens första paragraf

Enligt Suksi är det snarare grundlagens första paragraf som ska användas av riksdagen för att avsätta ministrar som har uttalat sig rasistiskt.

I paragrafen, som är själva grundbulten i vår lagstiftning, står det att Finlands konstitution ska trygga alla människors lika värde och främja rättvisa i samhället.

– Ministrarna behöver i sin verksamhet se till att människovärdet behålls okränkbart. Det här kan man ifrågasätta med vissa av ministrarna som sitter i regeringen.

Suksi ställer sig tveksam till att en person som nu är minister, men som tidigare har uttryckt sig kränkande mot minoriteter, över en natt har kunnat ändra sig så att det skulle trygga människovärdets okränkbarhet.

– Om det uppkommer misstankar om att ministrarna inte tryggar människovärdets okränkbarhet så kan hen avsättas, men då är det en politisk fråga och kräver att riksdagen ställer sig bakom beslutet.