Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sprängämnen förvarades obevakade vid brobygget i Pargas - entreprenör: "Kan inte sprängas utan en utlösare”

En trafikskylt med varning för vägarbeten vid Rävsundsbron mellan S:t Karins och Pargas.
Bildtext Arkivbild. Odetonerade sprängämnen förvarades obevakade vid byggplatsen vid Rävsundsbron.
Bild: Nora Engström / Yle

På onsdagen ingrep polisen på byggarbetsplatsen för Rävsundsbron i Pargas, där sprängämnen förvarades. En utomstående hade informerat polisen om obevakade sprängämnen vid bygget.

– Polisen fick på onsdagen en anmälan om stubintråd och sprängkapslar där man sprängde berg vid bygget, säger Katri Tammio, kommunikationsexpert vid Polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Polisen och en anställd på Kreate, entreprenören som ansvarar för brobygget, besökte platsen.

– Man fick tag på personen som hanterat sprängämnena, och hen kom till platsen för att städa upp efter sig, säger Tammio.

Entreprenör: ett kilo sprängämnen

Enligt statsrådets förordning ska explosiva varor på byggarbetsplatser vara ändamålsenligt placerade, utmärkta och övervakade. Enligt Kreates projektchef Samuel Laitinen berodde situationen i Pargas på ett mänskligt misstag.

– Två hål hade inte exploderat på det område som sprängdes i onsdags. Sprängaren och grävmaskinsföraren hade inte upptäckt några odetonerade hål efter att sprängmattorna hade tagits bort, och därför hade sprängkapseln lämnats kvar, säger Laitinen.

– Det har varit fråga om oaktsamhet, vi har inte medvetet lämnat sprängämnen obevakade, säger Laitinen.

Enligt honom fanns det ungefär ett kilo sprängämne som inte exploderat. På uppmaning av polisen avlägsnades sprängkapslarna från sprängämnena och området gjordes ofarligt.

Enligt Laitinen kommer Kreate att ännu noggrannare kontrollera områdena i framtiden för att säkerställa att inga odetonerade sprängämnen finns kvar på byggarbetsplatserna. Laitinen betonar att händelsen inte orsakade utomstående någon fara.

– De odetonerade sprängämnena har funnits på ett byggarbetsplatsområde som utomstående inte har tillgång till. Sprängämnen får inte detoneras utan en lämplig utlösare, säger Laitinen.

Bilder som Yle sett visar att sprängämnena bland annat funnits i närheten av en bilväg.

Sprängning kräver utbildning

Forcit Consultings försäljningschef Janne Järvinen, som har arbetat inom gruvindustrin i 30 år, anser att faran för utomstående varit liten utifrån vad han har hört.

– Att spränga kräver någon form av utbildning, men det finns massor av information på nätet. Allt är möjligt för en smart kille, men om du aldrig har hanterat sprängämnen kan du inte få dem att explodera, säger Järvinen.

Järvinen beskriver ett kilo sprängämne som en obetydlig mängd.

– Man kan inte åstadkomma stora saker med det. Det finns 10 000 kilo sprängämnen i ett stort stenbrott.

Enligt Järvinen finns det flera skäl till att sprängämnen inte exploderar. Enligt honom är det inte ovanligt att de lämnas obevakade, eftersom det kan vara svårt att upptäcka sprängämnena.

Artikeln är en översättning av Yle Turkus artikel Siltatyömaalla säilytettiin räjähteitä ilman valvontaa – urakoitsija: ”Ei pysty räjäyttämään ilman laukaisulaitetta”.

På andra språk

Diskussion om artikeln