Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Ett halvår till presidentvalet – flera partier saknar fortfarande kandidat

Många väljare i Sibbo vet inte ännu vem de ska rösta på i presidentvalet. - Spela upp på Arenan

Både Samlingspartiet och Mika Aaltola har lovat nyheter inom en nära framtid. SDP och SFP uppger att de har fullt upp med annat och lovar besked på hösten.

Det är bara ett halvår till presidentvalet, men någon valfeber kan man inte tala om då Svenska Yle talar med väljare i Nickby i Sibbo.

– Jag har inte tänkt särskilt mycket på valet, säger Jani Udd.

Tänker du rösta?

– Om det börjar se ut som att vissa ideologier inte matchar mina egna åsikter så tror jag att jag kommer att rösta, säger Udd.

Valet har hamnat i skymundan eftersom det har hänt så mycket annat, anser Martin Segerstråle.

– Jag tycker inte att det här presidentvalet känns så spännande som det brukar, säger Segerstråle.

Samlingspartiet ger snart besked – SDP väljer på hösten

Också partierna har haft annat att tänka på än presidentvalet. En sak som utmärker det här valet är att flera partier saknar självklara kandidater. Det gäller bland annat tungviktarpartierna Samlingspartiet och Socialdemokraterna.

Antton Rönnholm talar med en reporter.
Bildtext SDP kommer att presentera en kandidat på hösten, enligt partisekreterare Antton Rönnholm.
Bild: Pekka Tynell / Yle

– Jag tror att de flesta inom finländsk politik har försökt ha lite semester i juli. Så klart har vi några namn som vi har funderat kring och som vi har diskuterat med. Men vi ska också välja en ny partiordförande och partisekreterare och hela partiledningen, så det är det vi främst fokuserar på för tillfället, säger SDP:s partisekreterare Antton Rönnholm.

Rönnholm förväntar sig att SDP diskuterar kandidatnomineringen på partikongressen i början av september. Sedan kommer partifullmäktige att officiellt nominera en kandidat under hösten.

Kristiina Kokko, närbild.
Bildtext Samlingspartiet presenterar sin kandidat inom några veckor, uppger partisekreterare Kristiina Kokko.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Samlingspartiet kommer däremot att presentera en kandidat inom de närmaste veckorna. En extra partikongress kommer att sammankallas under hösten för att fatta det egentliga beslutet.

”Samlingspartiet har många bra potentiella kandidater. Det råder ingen brist på erfarna och uppskattade politiker”, svarar partisekreterare Kristiina Kokko på frågan om det har varit svårt att vaska fram en passande kandidat.

SFP har haft annat att tänka på

Svenska folkpartiets partisekreterare Fredrik Guseff säger att partistyrelsen får återkomma till frågan om en presidentvalskandidat efter sommaren.

– Det har funnits ganska mycket annat på agendan under försommaren, så därför har den här diskussionen inte förts till alla delar, säger Guseff.

SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.
Bildtext SFP har haft en presidentkandidat i varje val sedan presidentvalet blev ett folkval år 1994, säger partisekreterare Fredrik Guseff.
Bild: Silja Viitala / Yle

Om SFP väljer att ställa upp en kandidat så måste partiet sammankalla en extra partidag under hösten för att fatta det slutliga beslutet.

Är det alltså möjligt att SFP inte kommer att ha en kandidat?

– Så länge inget beslut har fattats så är det förstås en möjlighet. Men det är en diskussion vi måste föra inom partistyrelsen. Vi har alltid haft en kandidat, sedan man började med direkt folkval år 1994, så det är mera regel att ha en kandidat.

För ett litet parti kan en presidentvalskampanj bli en stor kostnad. Enligt Guseff är det många olika för och nackdelar som måste beaktas när det fattas beslut.

– Ekonomin är inte det primära argumentet, säger Guseff.

Här är namnen att hålla koll på

Pekka Haavisto, Olli Rehn, Jussi Halla-aho (Sannf) och Harry Harkimo (RN) ställer upp i valet. Haavisto och Rehn ställer upp för valmansföreningar, alltså inte för sina partier. Pekka Haavisto är riksdagsledamot för De Gröna, medan Olli Rehn, chefdirektör för Finlands bank, har en bakgrund inom Centern.

Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna har fortfarande inte lagt fram någon kandidat.

Mika Aaltola, direktör för Utrikespolitiska institutet, är ett namn som har förekommit flitigt i spekulationerna. Han förväntas ge besked om en eventuell kandidatur kommande vecka, enligt STT. I fredags rapporterade Iltalehti att Aaltola kommer att ställa upp i valet.

Aaltola har ingen partibakgrund, men han har varit ett av de populära namnen i preliminära gallupar inför valet.

Mika Aaltola, närbild.
Bildtext Mika Aaltola förväntas berätta om sin kandidatur kommande vecka.
Bild: © juha metso/All Over Press

I spekulationerna om Samlingspartiets kandidat har det förekommit många olika namn, bland annat Alexander Stubb, Jan Vapaavuori, Jenni Haukio, Antti Häkkänen och Elina Valtonen. Det har också spekulerats om Samlingspartiet skulle ställa sig bakom Mika Aaltola.

För Socialdemokraternas del har bland annat EU-kommissionären Jutta Urpilainen lyfts fram. Ett annat namn är Erkki Liikanen som var Finlands första EU-kommissionär och senare chefdirektör för Finlands Bank.

Jutta Urpilainen sitter på en stol.
Bildtext Jutta Urpilainen (SDP) har förekommit frekvent i spekulationerna om presidentvalskandidater.
Bild: Rami Moilanen / Yle

Några möjliga kandidater från Vänsterförbundet är ordförande Li Andersson, tidigare ordförande Paavo Arhinmäki, Merja Kyllönen, Silvia Modig och Hanna Sarkkinen.

SFP-namn som har nämnts i spekulationerna är bland annat Anna-Maja Henriksson, Eva Biaudet, Nils Torvalds, Calle Haglund och Stefan Wallin.

När det gäller Kristdemokraterna är frågan om partiordförande Sari Essayah kommer att ställa upp. Essayahs egen krets i Norra Savolax har föreslagit att Essayah blir partiets kandidat.

Diskussion om artikeln