Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Skogsbränderna i södra Europa misstänks till stor del vara anlagda

Under sommaren har södra Europa drabbats av ett flertal skogsbränder och många misstänks vara anlagda. - Spela upp på Arenan

En stor andel av skogsbränderna som under de senaste veckorna har drabbat södra Europa misstänks vara anlagda. I det torra och varma klimatet kan en liten kontrollerad eld snabbt få fart.

Enligt det italienska jordbruksförbundet Coldiretti kan upp till 60 procent av skogsbränderna i södra Italien vara orsakade av människor, rapporterar BBC.

BBC har talat med invånare i regionen Kalabrien i södra Italien, som säger att skogsbränder bland annat har orsakats av oansvariga jordbrukare. En del tror också att pyromaner ligger bakom bränderna.

Kalabriens guvernör Roberto Occhiuto uppskattar att till och med 80 procent av skogsbränderna är anlagda.

– I fjol tog vi fast 22 stycken personer som anlade bränder och även i år har vi fått tag på flera, säger Occhiuto.

Skogsbränderna på Rhodos misstänks också vara anlagda, antingen med eller utan avsikt. Brandskyddsmyndigheten letar efter den eller de som kan ha orsakat bränderna.

Mänskliga misstag ofta bakom bränder

Klimatexpert Heikki Tuomenvirta vid Meteorologiska institutet säger att människor orsakar en stor del av skogsbränderna i världen. Att en skogsbrand sägs vara anlagd betyder ändå inte att någon tuttat eld på miljön med avsikt, utan det kan ha skett av misstag.

– Där det finns människor, används eld och då kan det ske misstag. Skogsbränder har ofta att göra med människor, säger Heikki Tuomenvirta.

Förutom avsiktliga anlagda bränder och eldsvådor orsakade av mänskliga misstag kan bränder också ske av naturliga orsaker. Till exempel orsakar blixtar bränder. Mänsklig oaktsamhet ligger ändå ofta bakom skogsbränder.

Klimatförändringen ökar risken för skogsbränder

Forskning visar att klimatförändringen och den globala uppvärmningen också ökar risken för skogsbränder, särskilt i södra Europa och i länder kring Medelhavet.

Perioder av extrem hetta och torka har blivit allt vanligare i Europa under de senaste årtiondena. I det varma och torra vädret är risken för skogsbränder stor.

– I området kring Medelhavet har de varma och torra perioderna ökat. Där är också sommaren och perioden för skogsbränder längre än i Finland och skogsbränder kan förekomma sent in på hösten, säger Tuomenvirta.

I sommar har det varit rekordvarmt i södra Europa och juli kan bli den varmaste månaden i mäthistorien.

Bland annat i Grekland har det varit hetare än på länge, med temperaturer upp till 45 grader. Värst verkar det ändå ha varit i Italien. I Sicilien uppmättes 47 grader tisdagen den 25 juli.

En apoteksskylt som visar den aktuella utomhustemperaturen
Bildtext I södra Europa blir det allt vanligare med perioder av extrem värme och torka. Bilden visar en apotekskylt i Rom som visar utomhustemperaturen den 18 juli.
Bild: Lehtikuva

Enligt Tuomenvirta har beredskapen när det gäller skogsbränder ändå blivit bättre.

– Förhållandena kan vara svårare nuförtiden, men kännedomen om skogsbränder och förmågan att kontrollera små bränder har blivit bättre.

När det kommer till skogsbränder spelar de lokala förhållandena och miljön en stor roll. Är marken platt eller bergig? Finns det vatten i närheten? Blåser det? Allt det har inverkan på släckningsarbetet och sannolikheten att skogsbranden sprider sig vidare.

Släckningsarbetet på Rhodos har försvårats av vädret. På torsdagen den 27 juli varnade myndigheterna för att de kraftiga vindarna på ön kan få skogsbränder som varit under kontroll att flamma upp igen.

Ovanligt stora bränder

Enligt European Forest Fire Information System EFFIS har det i år bland annat i Grekland i genomsnitt brunnit på en större yta än de senaste 17 åren. Däremot har det tills vidare inte skett särskilt många bränder i Grekland, trots att bränderna varit större än vanligtvis.

Perioden för skogsbränder är ändå långt ifrån över för södra Europas del och därför är det fortfarande svårt att jämföra statistiken med tidigare år.

Läget har varit särskilt svårt på den grekiska ön Rhodos, där minst 30 000 människor har tvingats lämna områden som hotats av skogsbränder. Åtminstone 4 000 turister har evakuerats från ön. Enligt grekiska myndigheter är det här den största evakueringen undan skogsbränder i landets historia.

Turisteja evakuoitiin Kreikan Rodoksen saarelta riehuvien metsäpalojen tieltä 22. heinäkuuta.
Bildtext Minst 30 000 har evakuerats undan skogsbränderna på Rhodos. Bland dem åtminstone 4 000 turister.
Bild: Sanna Ekorre / Yle

Efter två tunga veckor börjar skogsbränderna i Grekland falna. Räddningspersonalen kämpar ändå fortfarande med att släcka bränder i landets mellersta del. Även på den hårt drabbade ön Rhodos har bränderna börjat lugna ner sig.

Förutom Grekland och Italien har även Spanien, Frankrike, Portugal, Kroatien, Bulgarien och Rumänien drabbats av ett flertal skogsbränder. Till skillnad från exempelvis Grekland handlar det i Spanien och Frankrike om många mindre bränder.

Att förebygga skogsbränder

Skogsbränder är ett återkommande problem bland annat i Grekland.

Enligt Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis kommer regeringen att arbeta för att utforma nya strategier för att effektivisera det förebyggande arbetet mot skogsbränder.

En del av det förebyggande arbetet är att se över hur bostäder byggs och hur infrastrukturen är utformad.

Förkolnade rester av träd och mark brinner i förgrunden, framför en byggnad står brandbilar och luften är mörk av rök.
Bildtext Mycket har gått förlorat i skogsbränderna på Rhodos.
Bild: Lehtikuva

Hittills har det största fokuset riktats mot att släcka de bränder som redan härjar, ett tillvägagångssätt som stött på kritik. Svenska Yles reporter Thomas Silén har besökt de värst drabbade områdena på Rhodos.

– Den materiella förödelsen kommer att ta tid att återställa, den kommer att kräva en hel del pengar och en hel del insatser, rapporterade Thomas Silén från Rhodos.

– Det sägs att det ska komma pengar till någon slags restaurationsfond så att man ska kunna återställa delar av det här, men det har jag än så länge inte sett så mycket detaljer om, sade han på onsdag.

Följderna kan vara stora för miljön

Klimatexpert Heikki Tuomenvirta säger följderna av skogbränder är varierande.

– Det beror på hur intensiva skogsbränderna är, säger Tuomenvirta.

Intensiva bränder som pågår under lång tid kan leda till att all växtlighet och alla djur i området dör.

– Det har en stor inverkan på biodiversiteten.

Hur snabbt miljön återhämtar sig beror också på hur bra djuren och växterna kan anpassa sig.