Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Militärgeneral utropar sig till ny ledare i Niger

Uppdaterad 28.07.2023 17:06.
Nigers nya ledare, general Abdourahamane Tchiani. Bilden är en skärmdump ur en nationell tevesändning den 28 juli 2023.
Bild: Lehtikuva

Abdourahmane Tchiani, ledaren för presidentgardet, har utnämt sig själv till ledare för den nya övergångsregeringen i Niger.

Tchiani gjorde uttalandet i nationell tv där han meddelade att han är den nya presidenten för det Nationella rådet till skydd av fosterlandet, CLSP.

Enligt nyhetsbyrån AP är det kuppmakarna som kallar sig för Nationella rådet till skydd av fosterlandet.

Under onsdagen inledde Nigers försvars- och säkerhetsstyrkor ett kuppförsök, som under de följande dagarna även fick stöd av landets militärstab som sade sig vilja undvika vidare destabilisering av landet.

Långvariga säkerhetsproblem

Tchiani har lett presidentens elitgarde sedan 2015, och det var samma garde som tog president Mohamed Bazoum till fånga i början av kuppen. Det är ännu oklart var presidenten befinner sig.

Den 62-årige generalen säger att deras ingripande var nödvändigt för att, enligt Tchiani, hindra ”det gradvisa och oundvikliga förfallet” av landet. Enligt honom har Nigers säkerhetsstrategi inte lett till säkerhet, trots många och svåra uppoffringar.

Niger, precis som grannländerna i Sahelområdet, har tampats med säkerhetsproblem på grund av jihadister med bas i grannlandet Mali, vars aktiviteter har lett till tusentals dödsoffer och att civila fått fly sina hem.

Frankrike, som har en militärbas i landet, har fördömt kuppförsöket och meddelade i ett uttalande på fredagen att man inte erkänner något ledarskap som uppkommit i samband med det, utan att landets enda legitime ledare är Mohamed Bazoum.

Privatarmén Wagners grundare Jevgenij Prigozjin ska i ett röstmeddelande på meddelandetjänsten Telegram uttryckt sitt stöd för kuppmakarna, som han beskrev som en efterlängtad frigörelse från kolonisatörererna i väst. Prigozjnin verkar också i samma meddelande antyda att Wagnergruppens tjänster står till förfogande för att hjäpa till att hålla ordning.

Källa: Al-jazeera, Reuters, BBC

Artikeln uppdaterades 17:05 med information om Prigozjins stöd för kuppförsöket