Hoppa till huvudinnehåll

Vetenskap

Fästingbett kan leda till köttallergi – allt fler amerikaner drabbas

Fästing på handflata. Den har en vit prick på ryggen.
Bildtext Fästingen i USA har en igenkännlig vit prick på ryggen.
Bild: Jason Ondreicka / Alamy/All Over Press

Allt fler amerikaner utvecklar nu en ovanlig köttallergi. Boven bakom den är en fästing.

Alpha-gal-syndromets förekomst bland amerikaner ökar drastiskt, meddelar USA:s smittskyddscenter CDC. Bland annat BBC rapporterar om det.

Men vad betyder det?

Alfa-gal är en allergi som förorsakar reaktioner till olika typer av kött och andra animaliska produkter. Reaktionerna kan vara livshotande.

Och hur blir man allergisk?

Amerikanska forskare har hittat alfa-gal i saliven hos en fästing. Fästingarten i fråga, Amblyomma americanum, hittas främst i södra och östra USA.

Experter varnar ändå att arten sprider sig hela tiden till följd av klimatförändringen.

Alfa-gal förekommer också i Finland, trots att just denna fästing inte har påträffats här. Syndromet tycks alltså bäras också av andra fästingar.

Symtomen av köttallergi kan till exempel vara magont, diarré, utslag och andningsproblem, vilket i sin tur kan leda till en livsfarlig anafylaktisk chock.

Dessa matprodukter kan vara farliga för en person med köttallergi

  • Griskött

  • Nötkött

  • Hare

  • Lamm

  • Viltkött

  • Gelatin

  • Mjölk

  • Vissa mjölkprodukter

  • Vissa läkemedel

Svår att diagnostisera

Det tar en lång tid för kroppen att smälta kött, och därför kan det vara svårt att kartlägga symtomen som dyker upp.

På grund av att det är så svårt att diagnostisera syndromet, har CDC uppskattat att ungefär 450 000 amerikaner har drabbats.

Källa: BBC