Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Jamaica kämpar för avancemang – nu ställs man mot förväntade slagpåsen Panama

Uppdaterad 29.07.2023 15:07.

VM-lördagen bjuder på en till gruppfinal. Brasilien har fördel inför toppmötet mot Frankrike i grupp F.

Kl. 13 Frankrike–Brasilien på TV2 och Arenan

Grupp F, Lang Park, Brisbane
Kommentatorer: Sebastian Backman och expert Milla-Maj Majasaari

FIFA fotbolls-VM 2023, Frankrike - Brasilien (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Frankrikes läge: Otäcka tankar om Tyskland i åttondelsfinal

Efter 0–0 mot Jamaica i den första omgången är det allvarliga miner som gäller i det franska lägret. Nu väntar gruppspelets överlägset tuffaste match – och laget är tvunget att prestera.

Frankrike vet att grupptvåan med största sannolikhet ställs mot Tyskland i åttondelsfinal. För vinnaren väntar en betydligt lättare motståndare, sannolikt Colombia.

Det franska skräckscenariot är följande: Förlust mot Brasilien samtidigt som Jamaica tar en förväntad seger över Panama. Då tappar Frankrike kontrollen över sitt eget öde. Brasilien kan säkra gruppsegern och Jamaica avancemang genom att spela oavgjort sinsemellan i den sista omgången.

Seger är det enda resultatet som kan få Frankrike att andas ut.

Om det ska bli verklighet måste Frankrike börja hitta rätt framåt. Den vanligtvis anfallsglada nationen har inte nätat i de två senaste matcherna. Ett orosmoment i matchen är kaptenen och talismanen Wendie Renards skadeläge. Hon är ett frågetecken i matchen.

Brasiliens läge: Suveränt läge efter sambafotboll

Ett Brasilien som sprudlade av fotbollsglädje dansade sig till tre poäng mot ett håglöst Panama. Segersiffrorna med 4–0 talar ett tydligt språk – och klackframspelningarna fram till 3–0-målet var det läckraste vi sett i VM.

Brasilien har varit inne i en föryngringsprocess de senaste åren och senast nu går det att konstatera att förbundskaptenen Pia Sundhage – OS-vinnare två gånger om som tränare för USA – har träffat helt rätt.

Frankrikes miss i premiären gör att Brasilien kan välja flera vägar fram till gruppsegern. Oavgjort mot Frankrike och seger över Jamaica i den sista omgången räcker fint. Seger i dag och dörren är vidöppen.

En statistiknotering talar emot de glada gultröjorna: Det lilla faktumet att landet aldrig tidigare vunnit över Frankrike. Blir det tolfte gången gillt?

Håll koll på: Fortsätter Ary Borges charma?

Det finns en sak som Frankrike absolut inte får göra i matchen: lämna Ary Borges omarkerad i straffområdet. Det gjorde Panama nämligen lite för många gånger.

Borges stod för ett hattrick genom att nicka in två bollar och sätta in det tredje på en retur från egen nick. Hon spelade dessutom osjälviskt fram till Brasiliens fjärde fullträff i matchen.

Den 23-åriga anfallaren har ett stort genombrott på gång. Står hon nu för ett ryck i konkurrensen om skytteligatiteln?

Kommentatorns tips:

Två anfallsglada lag bjuder förhoppningsvis upp till kamp. Matchen känns synnerligen svårtippad, men vad sägs om 2–1 till Brasilien?

Kl. 15.30 Panama–Jamaica

Grupp F, Perth Rectangular Stadium
Kommentator: Magnus Eklöv

FIFA fotbolls-VM 2023, Panama - Jamaika (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Jamaica kämpar för avancemang

Jamaica spelade oavgjort mot Frankrike i öppningsmatchen. Den poängen kan vara avgörande i kampen om att ta sig vidare från gruppen. Men Panama kommer inte att vara en munsbit för Jamaicanerna. I matchen saknar laget dessutom en av sina bästa anfallare Manchester City spelaren Khadija Shaw, som är avstängd efter rött kort i den första matchen.

Laget har förstärkts med flera engelskfödda spelare till VM-kvalet för de här mästerskapen och med lite ändrade spelplatser för en del spelare har det tidigare sårbara försvarsspelet blivit bättre. I anfallsväg kommer jamaicanerna att testa Panamas försvar med sin rätlinjiga och snabba spelstil.

Panama ställda mot väggen

Panama gör sitt första VM. Landet förlorade med 4–0 mot Brasilien i sin öppningsmatch. Vill Panama vara med och kämpa om en plats i fortsättningen måste de vinna över Jamaica, annars är de ute ur VM.

I matchen mot Brasilien var Panama helt i underläge. Mot Jamaica kommer det säkert att bli fler möjligheter att försöka få bollen i mål. De chanser som erbjuds borde också utnyttjas. Panama har inget att förlora och kommer säkert att gå aggressivt in i matchen. Lyckas man hitta svagheterna i det jamaicanska försvaret kan drömmen om avancemang hållas vid liv.

Kommentatorns tips:

Ha koll på Jamaicas målvakt, 32-åriga Tottenhamkeepern Rebecca Spencer. Hon höll Jamaica på ytan under VM-kvalet och är en målvakt som ofta får vara den som stoppar läckagen i det egna försvaret. Har stått för en och annan fantastiskt räddning såväl i Tottenham som i landslaget.

Diskussion om artikeln