Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilestedts nickar och Anderssons hörnor gav svenskt målkalas – slog Italien stort i gruppfinalen

Uppdaterad 29.07.2023 13:55.
Amanda Ilestedt och Sveriges mål nummer ett. - Spela upp på Arenan

Sverige jobbade in sig i matchen, ordnade ett målkalas och höll undan tills tiden på speluret löpte ut då laget besegrade Italien med 5-0 och gick upp på första i plats i grupp G i fotbolls-VM.

Sverige stod för en magnifik uppvisning innan paus, något som banade väg för en storseger då laget vann över Italien med 5–0 i VM-gruppspelet.

Målkavalkaden körde i gång vid 39 minuter spelat då Amanda Ilestedt nickade in bollen på en hörna signerad Jonna Andersson. Fem minuter senare hittade Anderssons hörna Fridolina Rolfö vid bakstolpen och på stopptid avslutade Stina Blackstenius ett snabbt svenskt anfall genom att slå i trean.

Fridolina Rolfö och Sverige andra mål. - Spela upp på Arenan

Sverige vände efter italiensk dominans

Inledningen av matchen hade inte skvallrat om något svenskt målkalas. Italien rivstartade och fick sitt första läge redan i första minuten, varefter laget hade grepp om matchen i drygt 20 minuter.

Sveriges första avslut på mål vid 23 minuter från 23 meter av spelare nummer 23 Elin Rubensson kom att signalera vändningen. Italiens målvakt Francesca Durante fångade den bollen i famnen, men Sverige hade småningom jobbat in sig i matchen och framöver gick allt deras väg.

Stina Blackstenius slår in Sveriges tredje mål. - Spela upp på Arenan

Andra halvan en transportsträcka

Efter paus slog Sverige till på nytt – åter var det Jonna Andersson som slog en hörna och Ilestedt nickade in bollen igen.

– Jag har jobbat otroligt mycket på fasta situationer de sista åren, att tekniken ska sitta och bollen ska komma in på rätt yta. Sen är vi otroligt heta inne i boxen. Ligger bollarna där de ska så vet jag att det är en stor chans, sa Jonna Andersson till SVT.

Det var landslagsmål nummer 11 för 30-åriga Ilestedt som spelar för Arsenal från och med kommande höst.

Ilestedt har nu stått för tre mål i turneringen och gick upp på delad första plats i skytteligan tillsammans med Brasiliens Ary Borges, som spelar senare idag.

Sverige och Ilestedt igen! - Spela upp på Arenan

Återstoden av matchen höll Sverige undan samtidigt som ett Italien inte kunde återhämta sig från baklängesmålen.

5–0-målet av inhopparen Rebecka Blomqvist på kontring i slutet av matchen var ren kosmetika.

Resultatet innebär samtidigt att Sverige med största sannolikhet vinner grupp G, medan Italien får vänta till sista omgången för att få en eventuell slutspelsplats bekräftad.

Blomqvist kontrar in Sveriges femte mål. - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterad kl. 13.55 med kommentar av Jonna Andersson.

Diskussion om artikeln