Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiet till Danmark: Oacceptabelt att hänvisa till yttrandefrihet då man bränner koranen – Finlands ortodoxa ärkebiskop är av samma åsikt

Libanesiska muslimer försvarar koranen under en demonstration. Beirut, Libanon 21.7.2023.
Bildtext Libanesiska muslimer försvarar koranen under en demonstration. Beirut, Libanon 21.7.2023.
Bild: EPA-EFE

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan uppmanar Danmark att vidta snabba åtgärder för att förhindra brännande av koranen.

Uppgiften har kommit från en källa vid det turkiska utrikesministeriet.

I ett telefonsamtal med Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen uppges Fidan ha fördömt det som han kallar för ”de kontinuerliga avskyvärda attackerna mot koranen.”

Han uppges ha sagt till Rasmussen att det är oacceptabelt att tillåta att koranen bränns och att dessutom försvara det med att säga att det handlar om yttrandefrihet.

Finlands ärkebiskop Leo: Att bränna en helig bok hör inte till yttrandefriheten

Finlands ärkebiskop Leo framhöll på fredagen i ett uttalande vikten av ömsesidig respekt mellan människor med olika religioner och kulturer.

Ärkebiskopen konstaterar att en rättslig instans i Sverige nyligen tillät en manifestation där islams heliga bok, koranen, revs sönder och brändes framför Stockholms centrala moské. Arrangörerna såg inte agerandet som problematiskt utan konstaterade att det som är heligt för vissa inte nödvändigtvis behöver vara heligt för andra.

En svartklädd gråhårig man med skägg och biskopskors. Mannen är ärkebiskop Leo.
Bildtext Ärkebiskop Leo är Finlands ortodoxa kyrkas ärkebiskop av Helsingfors och hela Finland. Arkivbild.
Bild: Pekka Koli / Yle

Ärkebiskop Leo säger i ett inlägg på den ortodoxa kyrkans webbsida att det internationella samfundet inte fördömer den här typens handlingar eftersom de anses ligga inom ramen för yttrandefriheten. Han själv är däremot av en annan åsikt:

– Som ledare för den östliga kristna kyrkan, som är en minoritet i vårt land, kan jag inte acceptera en sådan tolkning av yttrandefriheten. När ett religiöst samfunds heliga bok bränns, brinner mer än en symbol eller ord på papper i lågorna. Det bryter ner de centrala delarna av en persons identitet och personliga hopp. Samtidigt förstörs också utgångspunkterna för ömsesidig respekt och tillit.

Ärkebiskopen påpekar vidare att man i Finland har det bättre ställt och att lagen inte tillåter att man kränker religionsfriheten. Han tillägger dock:

– Det finns ändå ingen anledning för oss att vara stolta: Vi har också nyligen sett hur rasistiska kommentarer försvaras med yttrandefrihet.

Källa: Reuters, Ortodoxa kyrkan i Finland