Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Taylor Swift-konsert i Seattle motsvarade lindrig jordbävning

Taylor Swift på scen med mikrofon i handen.
Bildtext Taylor Swift i början av Eras-turnén i Texas tidigare i år.
Bild: Lehtikuva

Den amerikanska popstjärnan Taylor Swifts två konserter i Seattle motsvarade jordbävningar med en magnitud på 2,3, konstaterar professor i geologi.

Taylor Swift uppträdde för sammanlagt 144 000 fans i den amerikanska staden Seattle under två kvällar tidigare i juli. När seismologen och professorn i geologi vid Western Washington University Jackie Caplan-Auerbach jämförde de två kvällarnas seismologiska data visade det sig att fansens stampande, hoppande och dansande till musiken från konsertens ljudsystem gav upphov till så gott som identiska avtryck – jordbävningar med en magnitud på 2,3.

Samma seismologiska utrustning har år 2011 registrerat ett annat skalv orsakat av människor i rörelse. Det så kallade Beast Quake-skalvet orsakades av fans under en match i amerikansk fotboll. Den gången firade fansen en touchdown av Marshawn ”Beast Mode” Lynch för hemmalaget Seattle Seahawks.

Enligt Caplan-Auerbach var ”Swiftskalvet” ändå betydligt kraftigare än det som Seahawk-fansen orsakade. Hon lade också ut bilder av uppgifterna om de två ”skalven” på X (tidigare Twitter).

– Skakningarna var dubbelt så kraftiga jämfört med ”Beast Quake”, säger Caplan-Auerbach till den amerikanska nyhetskanalen CNN om det skalv som orsakades av ”Swifties”, som Taylor Swift-fans kallas.

I Swifts världsturné Eras ingår tre konserter i Stockholm i maj 2024, men inga i Finland.

Källa: CNN, BBC