Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jeanine Nygård tog FM-medalj igen – skön revansch efter fjolåret som gick åt pipan på grund av corona: ”Min puls får fortfarande fnatt ibland”

Personbästa av samtliga medaljörer på 400 meter - Spela upp på Arenan

Ösregnet i Lahtis störde inte Jeanine Nygård. Trots skyfallet löpte hon personligt rekord i finalen på 400 meter vilket gav brons.

Resultatlistan på banvarvet är imponerande läsning. Alla tre medaljörer löpte personligt rekord.

Mette Baas vann på 52,45, Aino Pulkkinen var tvåa på 53,04 och Jeanine Nygård från Vasa IS knep brons. Hennes nya rekord lyder 54,02.

– Medaljen värmer mig mer än personliga rekordet för jag vet att jag kan bättre. Det var inte ett perfekt utförande, men jag är absolut inte missnöjd. Jag är lycklig och glad. Det kunde inte ha gått mycket bättre, säger Nygård till Yle Sporten.

Bronset är hennes fjärde FM-medalj på 400 meter men den första sen 2019.

Stark finish gav brons

Nygård berättar att hon startade finalen starkt. Hon kom rappt ur blocken men därefter blev hon för passiv och tappade kontakten till Baas och Pulkkinen.

– Jag hittade rätt i andra kurvan vilket jag ofta gör. Jag har byggt upp grunden för att löpa 400 meter genom att göra många 800-meterslopp under årens lopp. Jag orkar väldigt bra på slutet.

FM-bronset var ett skönt kvitto på att hon gjort rätt saker sen sin flytt till Göteborg. Alla testresultat har visat att hon är i bättre form än någonsin förr.

– Jag har haft det svart på vitt att toppformen finns där men jag har inte fått det att klaffa i tävlingar. I fjol fick jag corona då jag hade tänkt att jag skulle slå till och det förstörde hela säsongen. Min puls får fortfarande fnatt ibland, säger hon.

Du har orkat kämpa på i många år – hann du någonsin tvivla på att den här medaljdagen skulle komma igen?

– Nej, säger hon och skrattar hjärtligt och fortsätter:

– Jag skulle oberoende ha knegat på för jag tycker att det är roligt. Så länge det är roligt så håller jag på.

Siktar mot EM 2024

Just nu finns det inget som tyder på att Nygårds motivation skulle hålla på att tryta. Tvärtom, hon blickar redan fram emot Europamästerskapen i Rom nästa sommar.

– EM är en stor morot. Också individuellt. Målet är att samla gott om rankningspoäng under slutet av sommaren och löpa på bara strax över 53 sekunder.

Resultat, 400 meter:

1. Mette Baas 52,45 PB
2. Aino Pulkkinen 53,04 PB
3. Jeanine Nygård 54,02 PB
4. Silja Kempas 54,58
5. Veera Perälä 56,30
6. Linne Kallio 56,97
7. Julia Raunio 57,26
8. Ella Nourrisson 57,53

Diskussion om artikeln