WSJ: USA och Europa vill engagera globala syd i fredsplan för Ukraina – planerar fredsförhandlingar i Saudiarabien utan Ryssland
EU och USA hoppas att förhandlingar i Saudiarabien ska leda till internationellt stöd för en fredsplan som gagnar Ukraina, skriver Wall Street Journal.
I början av augusti ska Saudiarabien stå värd för ett möte där ett antal västländer, Ukraina och flera viktiga utvecklingsländer, bland annat Indien och Brasilien, ska föra fredsförhandlingar om Ukrainas framtid. Det rapporterar den amerikanska tidningen Wall Street Journal (WSJ) på lördagen med hänvisning till diplomatkällor.
Förhandlingarna i Saudiarabien ska bygga vidare på de samtal som fördes i Köpenhamn i slutet av juni och som Brasilien, Indien, Turkiet och Sydafrika deltog i, uppger WSJ.
Förutom EU ska Storbritannien och Sydafrika ha bekräftat att de deltar i förhandlingarna på tjänstemannanivå i Jeddah den 5 och 6 augusti. Sammanlagt ska ett 30-tal länder ska delta i samtalen i Saudiarabien, heter det.
Antalet länder uppgår den 4 augusti till ett 40-tal, allteftersom fler länder anmält sig.
Ska leda till toppmöte
Avsikten med förhandlingarna uppges bland annat vara att engagera betydande utvecklingsländer för Ukrainas krav för fred.
Ukraina och tjänstemän i väst hoppas att förhandlingarna i Saudiarabien ska kunna leda till ett fredstoppmöte senare i år där internationella ledare skulle underteckna gemensamma principer för hur kriget ska kunna få ett slut, uppger tidningen.
Förhandlingarna ses därmed som ett led i en process för att minska Rysslands möjligheter att påverka sådana länder som hittills hållit sig neutrala i fråga om det ryska anfallskriget i Ukraina.
Inte heller i det tänkta toppmötet senare i år skulle Ryssland delta, uppger WSJ.
Rysslands president Vladimir Putin uttalade sig om potentiella fredsförhandlingar på lördagskvällen. Enligt honom kunde det afrikanska fredsinitiativet eller Kinas förslag till fredsplan utgöra en grund för förhandlingar.
Hoppas på närmande i syd
Vid mötet i Köpenhamn fanns det ett stort glapp mellan vad Ukraina och de utvecklingsländer som deltog i mötet. Ukrainska tjänstemän ville att omvärlden skulle acceptera president Volodymyr Zelenskyjs fredsplan i tio punkter. Enligt den planen ska Ryssland återlämna allt ockuperat territorium och dra bort samtliga trupper innan fredsförhandlingar ens kan inledas.
Utvecklingsländerna uppges ha varit villiga att diskutera principer för fredsförhandlingar, men inte underteckna den ukrainska planen i sin nuvarande form.
USA, EU och Storbritannien har uttryckt sitt stöd för Zelenskyjs plan, men enligt tjänstemän i väst är det klart att internationella fredssamtal endast kan ha framgång om de bygger på principer som fler länder kan omfatta. Man kan till exempel utgå från FN-stadgans princip om okränkbarhet och politiskt självbestämmande.
Enligt WSJ ska ”europeiska tjänstemän” hoppas på ett sådant närmande mellan de två lägren att ett fredstoppmöte kunde ordnas redan i höst, men tidningen bedömer att det är väl optimistiskt.
Saudiarabien vill ha en roll
Saudiarabien vill gärna ha en större roll i de diplomatiska ansträngningarna kring kriget i Ukraina efter att Vita huset förra året anklagade landet för att hjälpa Rysslands hålla oljepriserna höga – och därmed ge Ryssland sitt stöd, skriver Wall Street Journal.
Hittills har saudierna hjälpt till vid utbyte av fångar. I maj deltog president Volodymyr Zelenskyj i Arabförbundets toppmöte i Jeddah.
Enligt västdiplomater som WSJ varit i kontakt med ska man ha valt Saudiarabien som värd för det förestående mötet bland annat för att man hoppas att det får Kina, som har fortsatt att hålla nära kontakt med Moskva, att delta i förhandlingarna. Kina och Saudiarabien har goda relationer och tidigare i år hjälpte kineserna till i förhandlingar mellan Saudiarabien och Iran.
Kina deltog inte i mötet i Köpenhamn i juni.
Enligt WSJ:s källor är förväntningarna inte höga i fråga om ett kinesiskt deltagande i Jeddah, men Kina har inte heller meddelat att landet inte deltar.
Artikeln uppdaterades kl. 23.21 med Putins uttalande om förhandlingar.
Artikeln uppdaterades den 4 augusti 17.50: Enligt Reuters är det nu frågan om ett 40-tal länder.