Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sköna formbeskedet – topptid av Reetta Hurske som pressades av klubbkompisen Lotta Harala: ”Nu är jag tillbaka på en bra nivå”

Uppdaterad 29.07.2023 21:54.
Bra tid av Hurske i svåra väderförhållanden - Spela upp på Arenan

Reetta Hurske är i toppform igen. Den finländska rekorddamen skakade av sig de senaste veckornas segare takter och vann FM-guld på 100 meter häck på ypperliga 12,85.

Precis allt gick Reetta Hurskes väg under inomhussäsongen och i början av sommaren. Hon vann guld i inomhus-EM på 60 meter häck och i säsongens tredje utomhustävling satte hon nytt finländskt rekord: 12,70 på 100 meter häck.

Sen midsommaren har det emellertid gått trögare. Hennes resultat blev plötsligt ett par tiondelar sämre i snitt.

– Jag fick ett så bra resultat i början av sommaren att jag blev lite paff. Jag var tvungen att fundera på vad mitt nästa mål skulle vara och återhämta mig, säger Hurske till Yle Sporten

Hon medger också att det blev för många tuffa lopp i slutet av juni.

– Som finländare vill man inte tacka nej till Paavo Nurmi Games eller GP-tävlingen i Kuortane. Men det blev oerhört tungt för psyket.

Topptid i utmanande väder

I Kalevaspelen var Reetta Hurske sitt gamla imponerande jag igen. Trots att starten inte var klockren så vällde hon fram till FM-guldet på 12,85, vilket är hennes femte bästa tid i karriären.

– Starten var utmanande. Jag märkte att det löps fort på banorna runtomkring mig och jag kände mig stressad. Men jag litade på att jag hittar rytmen. Min klubbkompis gav mig en verkligt tuff match i kväll.

– Det här loppet stärker mitt självförtroende. Nu är jag tillbaka på en bra nivå. Tiden var bra trots att vädret inte var optimalt för sprinterlöpning.

FM-guldet var hennes fjärde i karriären. Hon poängterar att årets triumf var en av de finaste.

– Jämfört med i fjol så deltog alla de bästa. Det var en så tuff tävling. För första gången i Kalevaspelens historia löpte två damer under 13 sekunder. Det var fantastiskt och att vi gjorde det i Pyrintös färger gör saken ännu bättre.

Lotta Harala åker med huvudet högt till VM

Om Hurske var nöjd efter loppet så var dagens tvåa Lotta Harala en till och med gladare silvermedaljör.

Hon stod för sitt näst bästa lopp genom tiderna då hon klockades för 12,94.

– Jag var så nervös i dag. Jag är stolt över att jag klarade av att samla mig. Det här betyder så mycket för mig.

Lotta Harla omfamnar Reetta Hurske.
Bildtext Klubbkompisarna i Tampereen Pyrintö, Lotta Harala och Reetta Hurske, omfamnade varandra efter målgången.
Bild: Tomi Hänninen/Chilipictures

En starkt bidragande orsak till att Harala kvittrade som en lärka efter loppet var att hon plockade massvis med rankningspoäng i kampen om VM-biljetter till Budapest.

– Jag är ganska säker på att det här räcker. Det var därför jag var så nervös inför försöksheaten. Om det hade gått på tok där skulle jag ha kammat noll.

Lotta Harala känner att hon gjort nog den här säsongen och är värd en plats bland de 40 damer som får tävla om medaljer i VM i augusti.

– Jag åker stolt till Budapest. Jag upplever att jag nu får skörda frukterna av allt det hårda jobb jag gjort under årens lopp. Jag är så ivrig. Om jag alltså får åka.

Resultat:

1. Reetta Hurske 12,85
2. Lotta Harala 12,94
3. Nooralotta Neziri 13,19
4. Saara Keskitalo 13,19 PB
5. Siiri Siirtola 13,75
6. Saga Vanninen 13,76
7. Anni Siirtola 13,89
Annimari Korte dns

Diskussion om artikeln