Varför är det så viktigt att Ukraina vinner kriget? Kristi Raik motiverar i sju punkter
Kristi Raik är direktör vid Estlands internationella försvarsforkningsinstitut ICDS. Enligt henne skulle en rysk seger i Ukraina ha digra konsekvenser.
Västerländska ledare har gång på gång upprepat mantrat att Ryssland inte kommer att vinna kriget i Ukraina. Många påstår också att Ryssland redan har förlorat.
Kriget har dock snart pågått i ett och ett halvt år, och Ryssland kontrollerar ungefär en femtedel av Ukrainas yta. Utöver Krim har Moskva lyckats ockupera betydande delar av fem andra Ukrainska regioner.
I den här artikeln ställer vi frågan, vad händer om Ryssland vinner? För att förtydliga, vad händer om de områden som Ryssland ockuperat i och med sitt anfallskrig i praktiken blir ryska – liksom Krim?
För att få klarhet i saken riktar vi oss till direktören för Estlands internationella försvarsforkningsinstitut ICDS, Kristi Raik.
1. Intern spänning i Ukraina
Enligt Raik är det osannolikt att Ukraina skulle acceptera någon typ av rysk annektering.
– Situationen är sådan att president Volodymyr Zelenskyj absolut inte kan ge efter, säger Raik.
Raik ser ändå ett scenario där varken Ryssland eller Ukraina vinner som sannolikt. Vissa områden skulle falla under Rysslands befäl, och vissa områden skulle förbli ukrainska.
I praktiken vore det frågan om en långvarig ockupering av delar av Ukraina.
Ett historiskt exempel på en sådan långvarig ockupering är det som skedde med de baltiska länderna efter andra världskriget. Annekteringen godkändes aldrig i väst, men ändå var den rådande uppfattningen att de baltiska länderna var en del av Sovjetunionen.
Den region där Raik ser att sannolikheten för ukrainska eftergifter som störst är Donbassregionen. Där har det tidigare viktiga industriklustret till stor del förstörts sedan 2014.
Om Ukraina skulle vara tvunget att ingå en ”tvångsfred” där Ryssland får ta över vissa områden kunde det orsaka interna spänningar i Ukraina. Dock inte till en sådan grad att ett inbördeskrig vore sannolikt.
– Ryssland har enat det ukrainska folket, säger Raik.
2. Ryssland skulle möjligen inte ställas till svars för krigsförbrytelser
Det mänskliga lidandet i Ukraina har varit enormt. Tiotusentals, om inte hundratusentals ukrainare har dött under kriget. Enligt vissa uppskattningar dog upp till 75 000 människor bara i Mariupol. Dessutom har miljontals ukrainare tvingats fly.
Tusentals barn har skilts från sina familjer och tvingats till Ryssland. Stora delar av Ukraina ligger i ruiner efter kriget. Ukraina talar redan om återuppbyggnadskostnader på mer än tusen miljarder euro. Listan över de ryska krigsförbrytelserna är lång.
Om Ryssland vann kriget skulle de skyldiga inte nödvändigtvis ställas till svars för sina krigsförbrytelser.
Enligt Raik är detta en av de viktigaste anledningarna till att Ryssland inte får vinna sitt anfallskrig i Ukraina.
– Det skulle orsaka en väldigt stor risk att krigsbrott även skulle inträffa i framtiden, säger Raik.
3. Ukrainas EU- och Natomedlemskap skulle försvåras
Under Nato-toppmötet i Vilnius tog kritiserade Raik försvarsalliansens tillvägagångssätt kring det potentiella ukrainska medlemskapet.
Enligt Raik är det en ond cirkel. Man vågar inte tala om Ukraina som en Natomedlem så länge landet befinner sig i krig. Det leder i sin tur till att Ryssland har ett extra intresse i att kriget fortsätter, så att Ukrainas Natoansökan fortsätter att stampa på stället.
Raik ställer en retorisk fråga:
– Är EU- och Natomedlemskap ens möjliga om Ryssland ockuperar delar av Ukraina?
När det gäller Ukrainas EU-medlemskap är Raik ändå något mer optimistisk.
– EU skulle antagligen inte att göra någon helvändning. Att gå med skulle dock bli svårt om delar av landet var ockuperade, säger Raik.
4. Världsordningen skulle ta ett stort kliv bakåt
I och med sin invasion bröt Ryssland mot internationella lagar som landet själv förbundit sig till.
Krigets utgång har därför en enorm betydelse för de här överenskommelsernas trovärdighet.
Om Ryssland vann så skulle det innebära en klar symbolik till andra auktoritära stater, att det inte skulle vara så viktigt att följa ens dessa grundläggande överenskommelser.
– Om Ryssland vinner kriget i Ukraina så bryter det den världsordning som skapades redan efter andra världskriget, konstaterar Raik.
Det är ändå en viktig poäng att Ryssland under det kalla kriget i stor utsträckning kontrollerade sina grannländers territorier. Den kontrollen accepterades ”de facto”, i och med att det i praktiken tilläts. Men samtidigt trodde man i väst att det var frågan om ett stabilt system.
– FN-systemet och FN-principerna hade skapats redan när det kalla kriget började. I praktiken ockuperade Sovjetunionen då en betydande del av Europa.
Enligt Raik har FN:s trovärdighet fått sig en törn. Men hon tror inte att FN:s säkerhetsråd kommer att falla isär av en konflikt lik den som nu utspelar sig i Ukraina.
– Den typens stora förändringar har skett genom större krig, betonar Raik.
5. Europa skulle behöva förbereda sig på ett ryskt anfall
Många experter har varnat för att det vore en tidsfråga innan Ryssland skulle attackera sitt nästa mål om målet i Ukraina uppnås. Raik skriver under varningen.
– Det måste man nog vara förberedd på. Med tanke på Rysslands hot mot andra länder så definierade Ryssland tydligt sina mål i december 2021.
De krävde att Nato skulle dra sig tillbaka till 1997 års gränser. Om de lyckades med att sälja den pågående ”specialoperationen” till sitt folk som en seger, så skulle Moskva förmodligen hålla fast vid det målet.
– Att splittra Nato är en stor strategisk dröm för Ryssland. De kunde exempelvis utmana Natos artikel 5 genom att inleda en hybridattack mot ett Natoland. Sådana scenarion är värda att ta i beaktande, säger Raik.
Enligt Raik kunde det även utgöra ett hot mot Finland, trots Natomedlemskapet.
– Det är inte realistiskt i nuläget, men vi är inställda på att att Ryssland kunde anfalla om några år.
6. Kina kunde inspireras att invadera Taiwan
Enligt Raik följer Kina noggrant situationen i Ukraina. Flera västerländska ledare har varnat för att Kina kunde ta modell efter Ryssland och invadera Taiwan, om Ryssland lyckas i Ukraina.
– Om Ryssland segrade vore det för Kina ett tecken på västvärldens svaghet. Det skulle fungera som en uppmuntran [till att invadera Taiwan].
Hittills har budskapet till Kina långt varit det motsatta. Att väst har visat sig vara enat när det gäller Ukraina.
– Kriget fungerar som varnande exempel för Kina på hur svårt det är att gå in i en militär konflikt där man riskerar en stark reaktion från väst. Det har ett högt pris, säger Raik.
7. Det ryska samhällets ”fasansfulla mentaltillstånd” kunde fortsätta
Putin har suttit vid makten i Moskva i mer än 20 år. Ryska opinionsmätningar visar att hans popularitet är som högst när Ryssland uppnår militära framgångar.
Efter annekteringen av Krim låg Putins stöd på nästan 90 procent. Enligt forskningsinstitutet Levada har Putins stöd sedan ”specialoperationen” inleddes legat omkring 80 procent.
Opinionsmätningarna tyder på att Putins makt är beroende av regelbundna militära segrar.
Enligt Raik vore ett tydligt nederlag i Ukraina det enda effektiva sättet att förändra det ryska samhället. Det kunde sätta igång en stor förändring.
– Det har varit chockerande att det ryska folkets stöd för militära operationer har varit så omfattande. Även om det till mestadels är frågan om ett passivt stöd, så ser det mentala tillståndet i det ryska samhället rätt så fasansfullt ut, säger Raik.
Sist och slutligen vet ingen hur kriget kommer att sluta, konstaterar Raik. Ett klart nederlag för Ryssland kunde också utgöra en fara för västländerna.
– Hämndlusten kunde fortsätta att pyra i Ryssland. Att se något positivt scenario för Rysslands utveckling i den nära framtiden är svårt. Det är därför vi måste vara beredda på att Rysslands hot kommer att finnas kvar, säger Raik.
Artikeln är en bearbetad översättning på Yle Uutisets artikel ”Venäjän mentaalinen tila näyttää aika hirvittävältä” – Kristi Raik kertoo, mitä tapahtuu, jos Ukraina häviää sodan.